Sałatka ziemniaczana z indykiem
Ziemniaki w głównej, obiadowej roli? To świetny pomysł! A idealnym wyborem będzie np. nasz przepis – czyli sałatka ziemniaczana z indykiem. Delikatne, gotowane ziemniaki łączą się tu z mięsem indyka, lekko słodką marchewką i przełamującym smak dania, kwaskowatym jabłkiem. Do tego orzeźwiający, jogurtowo-koperkowy dressing i gotowe! Taka sałatka będzie świetna zwłaszcza dla tych, którzy potrzebują czegoś lekkostrawnego. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk ziemniaków
350 g
|
200 g
|
mięsa z piersi indyka
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
100 g
|
miksu sałat
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie (1 cm wody ponad poziom warzyw) przez 15-20 minut, do miękkości. Odlewamy i studzimy.
Mięso gotujemy w osolonej wodzie do miękkości przez 15-20 minut. Po przekrojeniu mięso powinno być białe w środku. Studzimy. Kroimy w kostkę.
Marchewkę obieramy. Kroimy w drobną kostkę, gotujemy na parze lub w wodzie do miękkości przez 5-7 minut.
Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę.
W misce mieszamy ziemniaki, mięso, marchewkę, jabłko i kawałki sałaty.
W małej miseczce mieszamy: jogurt, oliwę, posiekany koperek, sól i pieprz.
Sałatkę przed podaniem mieszamy z sosem.