Sałatka ziemniaczana z indykiem

Sałatka ziemniaczana z indykiem

Ziemniaki w głównej, obiadowej roli? To świetny pomysł! A idealnym wyborem będzie np. nasz przepis – czyli sałatka ziemniaczana z indykiem. Delikatne, gotowane ziemniaki łączą się tu z mięsem indyka, lekko słodką marchewką i przełamującym smak dania, kwaskowatym jabłkiem. Do tego orzeźwiający, jogurtowo-koperkowy dressing i gotowe! Taka sałatka będzie świetna zwłaszcza dla tych, którzy potrzebują czegoś lekkostrawnego. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka ziemniaczana z indykiem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

344 kcal Kalorie
25 g Białko
7 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
175 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
5
sztuk ziemniaków
350 g
200 g
 mięsa z piersi indyka
1
sztuka marchwi
80 g
1
sztuka jabłka
150 g
100 g
 miksu sałat
0,2
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżeczki koperku
8 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

344 kcal Kalorie
25 g Białko
7 g Tłuszcze
48 g Węglowodany
175 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę.

2

Gotujemy w lekko osolonej wodzie (1 cm wody ponad poziom warzyw) przez 15-20 minut, do miękkości. Odlewamy i studzimy.

3

Mięso gotujemy w osolonej wodzie do miękkości przez 15-20 minut. Po przekrojeniu mięso powinno być białe w środku. Studzimy. Kroimy w kostkę.

4

Marchewkę obieramy. Kroimy w drobną kostkę, gotujemy na parze lub w wodzie do miękkości przez 5-7 minut.

5

Jabłko obieramy, kroimy w drobną kostkę.

6

W misce mieszamy ziemniaki, mięso, marchewkę, jabłko i kawałki sałaty.

7

W małej miseczce mieszamy: jogurt, oliwę, posiekany koperek, sól i pieprz.

8

Sałatkę przed podaniem mieszamy z sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.