Sałatka ze szparagami, truskawkami i pieczonym łososiem
Orzeźwiająca, prosta w wykonaniu i pełna wartościowych składników odżywczych – taka właśnie jest sałatka ze szparagami, truskawkami i pieczonym łososiem. Każdy z jej trzech głównych składników to prawdziwy żywieniowy superbohater – za to razem tworzą drużyną na miarę słynnych Avengersów. Znajdziesz tu zielone szparagi pełne żelaza, folianów i korzystnych frakcji błonnika. Obok nich królują truskawki – super źródło witaminy C i przeciwutleniających polifenoli. Stawkę zamyka zaś łosoś, czyli mega dawka kwasów omega-3, jodu i witaminy D. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
łososia świeżego
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
10
|
sztuk szparagów
300 g
|
200 g
|
truskawek
|
100 g
|
miksu sałat
|
2
|
sztuki rzodkiewki
30 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 12-15 minut, aż ryba uzyska różową barwę, a wierzch będzie lekko przypieczony. Studzimy.
Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-7 minut. Przekładamy na chwilę do miski z zimną wodą, odcedzamy.
Truskawki kroimy na połówki. Rzodkiewkę drobno kroimy.
W małej miseczce mieszamy składniki dressingu.
Na talerzu układamy miks sałat, truskawki, rzodkiewkę, kawałki łososia i szparagi. Podajemy z dressingiem.