Sałatka ze szparagami, truskawkami i pieczonym łososiem

Sałatka ze szparagami, truskawkami i pieczonym łososiem

Orzeźwiająca, prosta w wykonaniu i pełna wartościowych składników odżywczych – taka właśnie jest sałatka ze szparagami, truskawkami i pieczonym łososiem. Każdy z jej trzech głównych składników to prawdziwy żywieniowy superbohater – za to razem tworzą drużyną na miarę słynnych Avengersów. Znajdziesz tu zielone szparagi pełne żelaza, folianów i korzystnych frakcji błonnika. Obok nich królują truskawki – super źródło witaminy C i przeciwutleniających polifenoli. Stawkę zamyka zaś łosoś, czyli mega dawka kwasów omega-3, jodu i witaminy D. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka ze szparagami, truskawkami i pieczonym łososiem
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

648 kcal Kalorie
49 g Białko
39 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
336 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
200 g
 łososia świeżego
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
10
sztuk szparagów
300 g
200 g
 truskawek
100 g
 miksu sałat
2
sztuki rzodkiewki
30 g

Dressing:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

648 kcal Kalorie
49 g Białko
39 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
336 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół.

2

Łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy 12-15 minut, aż ryba uzyska różową barwę, a wierzch będzie lekko przypieczony. Studzimy.

3

Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-7 minut. Przekładamy na chwilę do miski z zimną wodą, odcedzamy.

4

Truskawki kroimy na połówki. Rzodkiewkę drobno kroimy.

5

W małej miseczce mieszamy składniki dressingu.

6

Na talerzu układamy miks sałat, truskawki, rzodkiewkę, kawałki łososia i szparagi. Podajemy z dressingiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.