![Sałatka z zielonymi szparagami, pomarańczami i serem halloumi](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/06130757/Salatka-z-Zielonymi-Szparagami-Pomaranczami-i-Serem-Halloumi.jpg)
Sałatka z zielonymi szparagami, pomarańczami i serem halloumi
Orzeźwia, syci, a do tego kusi nietuzinkowym połączeniem smaków. Przed Tobą sałatka z zielonymi szparagami, pomarańczami i serem halloumi! Choć każdy z jej składników zupełnie różni się od reszty, razem tworzą genialną kompozycję – zupełnie jak w orkiestrze, gdzie poszczególne instrumenty świetnie brzmią razem. Znajdziesz tu: delikatne gotowane szparagi, wyrazisty, mocno słony ser halloumi i słodko-kwaśną pomarańczę. A do tego sos na bazie miodu i limonki, który, niczym dyrygent, sprawia, że pojedyncze składniki tworzą pyszną całość. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i daj się zachwycić już od pierwszego kęsa!
![Sałatka z zielonymi szparagami, pomarańczami i serem halloumi](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/03/06130810/salatka-z-zielonymi.png)
Kategorie
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
sztuk szparagów
300 g
|
1
|
sztuka pomarańczy
240 g
|
8
|
plastrów sera halloumi
200 g
|
100 g
|
miksu sałat
|
Dressing: |
|
3
|
łyżki soku z limonki
18 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Szparagi wkładamy do wrzącej osolonej wody. Gotujemy przez 5-10 minut (do miękkości). Na chwilę przekładamy do miski z zimną wodą, odcedzamy.
Pomarańczę obieramy i kroimy na małe kawałki.
Ser kroimy na grube plastry, grillujemy na złoty kolor z obu stron.
Na talerzu układamy sałatę, szparagi, pomarańczę i ser.
W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki dressingu.
Sałatkę przed podaniem polewamy dressingiem.