Sałatka z wędzoną makrelą i ziemniakami
Konkretne smaki to coś, co lubisz? Nasza sałatka z wędzoną makrelą i ziemniakami poleca się na kolację, drugie śniadanie albo obiad, który możesz zabrać do pracy. Jej zalety? Przede wszystkim wyrazisty smak i zaspokajanie apetytu na długo. Ale to nie koniec, bo ta prosta sałatka jest też źródłem kwasów omega-3, białka, potasu i witaminy D. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
7
|
sztuk ziemniaków
490 g
|
200 g
|
makreli wędzonej
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
Dressing: |
|
1
|
łyżka octu winnego
10 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (10-15 minut, czas gotowania zależy od wielkości kostki). Odlewamy i studzimy.
Rybę obieramy z ości.
Ogórka kroimy w kostkę
W miseczce mieszamy składniki dressingu (ocet, oliwę, sól i pieprz).
W misce mieszamy ziemniaki, ogórka, rybę i posiekaną natkę pietruszki. Polewamy dressingiem.