Sałatka z wędzoną makrelą i ziemniakami

Sałatka z wędzoną makrelą i ziemniakami

Konkretne smaki to coś, co lubisz? Nasza sałatka z wędzoną makrelą i ziemniakami poleca się na kolację, drugie śniadanie albo obiad, który możesz zabrać do pracy. Jej zalety? Przede wszystkim wyrazisty smak i zaspokajanie apetytu na długo. Ale to nie koniec, bo ta prosta sałatka jest też źródłem  kwasów omega-3, białka, potasu i witaminy D. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis – smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,67/5
(z 6 ocen)
Sałatka z wędzoną makrelą i ziemniakami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

333 kcal Kalorie
18 g Białko
16 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
832 mg Sód
3 g Błonnik

Składniki
7
sztuk ziemniaków
490 g
200 g
 makreli wędzonej
1
sztuka ogórka
150 g
4
łyżeczki natki pietruszki
20 g

Dressing:

1
łyżka octu winnego
10 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

333 kcal Kalorie
18 g Białko
16 g Tłuszcze
32 g Węglowodany
832 mg Sód
3 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (10-15 minut, czas gotowania zależy od wielkości kostki). Odlewamy i studzimy.

2

Rybę obieramy z ości.

3

Ogórka kroimy w kostkę

4

W miseczce mieszamy składniki dressingu (ocet, oliwę, sól i pieprz).

5

W misce mieszamy ziemniaki, ogórka, rybę i posiekaną natkę pietruszki. Polewamy dressingiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.