Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Pomysł na sycącą, pełnowartościową sałatkę? Sałatka z tuńczykiem i ryżem będzie strzałem w dziesiątkę! Wyrazisty tuńczyk tworzy tu pyszny duet z delikatnym ryżem, a do kompozycji dołączają jeszcze orzeźwiające warzywa. Ta rybno-ryżowa kompozycja jest idealną propozycją dla fanów…sushi. A także tych, którzy marzą o sałatce, która nasyci na długo. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
ryżu basmati
|
1
|
opakowanie tuńczyka w sosie własnym
120 g
|
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
0,5
|
sztuki ogórka zielonego
75 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego
100 g
|
2
|
łyżeczki majonezu
20 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
Warzywa kroimy w kostkę, tuńczyka z puszki odsączamy z zalewy.
Ugotowany ryż przestudzamy i umieszczamy w miseczce. Następnie dodajemy tuńczyka, jogurt, majonez oraz pokrojone warzywa, całość mieszamy.
Gotową sałatkę doprawiamy solą oraz pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy posiekaną natką pietruszki.