Sałatka z tofu z ryżem i szpinakiem

Sałatka z tofu z ryżem i szpinakiem

Sałatka z tofu z ryżem i szpinakiem to świetny pomysł na pełnowartościowe, pożywne i w 100% wegańskie danie. To również idealne rozwiązanie dla tych, którzy uwielbiają smaki kuchni azjatyckiej. Dlaczego? Wykonana według naszego przepisu sałatka zawiera takie, kojarzone z kuchnią Azji produkty, jak imbir, pasta miso czy sos sojowy. Spróbuj koniecznie!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,50/5
(z 2 ocen)
Sałatka z tofu z ryżem i szpinakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

522 kcal Kalorie
19 g Białko
29 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
1407 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
30 g
 ryżu basmati
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki ogórka zielonego
75 g
1
łyżeczka masła orzechowego
15 g
0,5
łyżeczki pasty miso
5 g
0,1
szklanki gorącej wody
30 g
2
plastry imbiru świeżego
10 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,3
opakowania tofu wędzonego
50 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
15 g
 orzechów nerkowca
25 g
 szpinaku świeżego

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

522 kcal Kalorie
19 g Białko
29 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
1407 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Marchew i ogórka kroimy w słupki. Masło orzechowe, pastę miso, i 20-50 ml gorącej wody łączymy ze sobą, Najlepiej dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

3

Imbir i czosnek siekamy, tofu kroimy w kostkę i razem smażymy na oleju na patelni przez 5 min. Wlewamy sos sojowy i mieszamy, po ok. 2-3 min zdejmujemy z ognia.

4

W misce układamy szpinak, ryż, pokrojone warzywa, orzechy, sos i usmażone tofu.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.