Sałatka z tofu z ryżem i szpinakiem
Sałatka z tofu z ryżem i szpinakiem to świetny pomysł na pełnowartościowe, pożywne i w 100% wegańskie danie. To również idealne rozwiązanie dla tych, którzy uwielbiają smaki kuchni azjatyckiej. Dlaczego? Wykonana według naszego przepisu sałatka zawiera takie, kojarzone z kuchnią Azji produkty, jak imbir, pasta miso czy sos sojowy. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
30 g
|
ryżu basmati
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
sztuki ogórka zielonego
75 g
|
1
|
łyżeczka masła orzechowego
15 g
|
0,5
|
łyżeczki pasty miso
5 g
|
0,1
|
szklanki gorącej wody
30 g
|
2
|
plastry imbiru świeżego
10 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,3
|
opakowania tofu wędzonego
50 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
15 g
|
orzechów nerkowca
|
25 g
|
szpinaku świeżego
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew i ogórka kroimy w słupki. Masło orzechowe, pastę miso, i 20-50 ml gorącej wody łączymy ze sobą, Najlepiej dodawać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.
Imbir i czosnek siekamy, tofu kroimy w kostkę i razem smażymy na oleju na patelni przez 5 min. Wlewamy sos sojowy i mieszamy, po ok. 2-3 min zdejmujemy z ognia.
W misce układamy szpinak, ryż, pokrojone warzywa, orzechy, sos i usmażone tofu.
Smacznego!