Sałatka z selera z soczewicą, daktylami i migdałami
Lubisz kuchnię Bliskiego Wschodu? Mamy dla Ciebie przepis inspirowany tym niezwykłym regionem Świata. Sałatka z selera z soczewicą, daktylami i migdałami poleca się na śniadanie, kolację lub jako lunch zabrany do pracy! Delikatnie orzechowa kasza kuskus łączy się tu z orzeźwiającym selerem naciowym, słodkimi daktylami i chrupiącymi migdałami. O odpowiednią zawartość białka dba zielona soczewica – z kolei smakowego dzieła dopełnia dressing na bazie miodu i musztardy. Spróbuj i wyrusz w kulinarną podróż – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
80 g
|
kaszy kuskus
|
2
|
łodygi selera naciowego
90 g
|
80 g
|
soczewicy zielonej
|
40 g
|
daktyli suszonych
|
20 g
|
płatków migdałów
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Soczewicę płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dolewamy 2 razy więcej wody ponad objętość soczewicy. Gotujemy przez 20-30 minut (czas liczony od zagotowania wody) do miękkości soczewicy. W trakcie gotowania sprawdzamy, czy soczewica jest już miękka i w razie potrzeby skracamy czas gotowania.
W tym czasie zalewamy daktyle ciepłą wodą i pozostawiamy na 15-20 minut do namięknięcia. Po tym czasie odcedzamy daktyle.
Seler naciowy kroimy na drobniejsze kawałki. Daktyle siekamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
W miseczce mieszamy składniki dressingu.
W misce układamy kaszę, seler naciowy, soczewicę oraz daktyle. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy płatkami migdałów.