Sałatka z selera z soczewicą, daktylami i migdałami

Sałatka z selera z soczewicą, daktylami i migdałami

Lubisz kuchnię Bliskiego Wschodu? Mamy dla Ciebie przepis inspirowany tym niezwykłym regionem Świata. Sałatka z selera z soczewicą, daktylami i migdałami poleca się na śniadanie, kolację lub jako lunch zabrany do pracy! Delikatnie orzechowa kasza kuskus łączy się tu z orzeźwiającym selerem naciowym, słodkimi daktylami i chrupiącymi migdałami. O odpowiednią zawartość białka dba zielona soczewica – z kolei smakowego dzieła dopełnia dressing na bazie miodu i musztardy. Spróbuj i wyrusz w kulinarną podróż – smacznego!

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z selera z soczewicą, daktylami i migdałami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

477 kcal Kalorie
18 g Białko
12 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
131 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
80 g
 kaszy kuskus
2
łodygi selera naciowego
90 g
80 g
 soczewicy zielonej
40 g
 daktyli suszonych
20 g
 płatków migdałów

Dressing:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

477 kcal Kalorie
18 g Białko
12 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
131 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Soczewicę płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dolewamy 2 razy więcej wody ponad objętość soczewicy. Gotujemy przez 20-30 minut (czas liczony od zagotowania wody) do miękkości soczewicy. W trakcie gotowania sprawdzamy, czy soczewica jest już miękka i w razie potrzeby skracamy czas gotowania.

3

W tym czasie zalewamy daktyle ciepłą wodą i pozostawiamy na 15-20 minut do namięknięcia. Po tym czasie odcedzamy daktyle.

4

Seler naciowy kroimy na drobniejsze kawałki. Daktyle siekamy.

5

Czosnek przeciskamy przez praskę.

6

W miseczce mieszamy składniki dressingu.

7

W misce układamy kaszę, seler naciowy, soczewicę oraz daktyle. Całość polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy płatkami migdałów.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.