Sałatka z seitanem
Seitan to wegański produkty wysokobiałkowy pozyskiwany z glutenu pszennego. Świetnie sprawdza się w dietach roślinnych – i może być używany podobnie jak tofu. Zastanawiasz się, jak wykorzystać seitan w kuchni? Koniecznie wypróbuj nasz przepis! Sałatka z seitanem to połączenie smażonego seitana marynowanego w przyprawie gyros, świeżych warzyw oraz razowego pieczywa. Dzieła dopełnia orzeźwiający sos na bazie oliwy, soku z cytryny i musztardy – a całość idealnie smakuje zwłaszcza w gorące, letnie dni. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania seitanu
60 g
|
50 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
0,3
|
sztuki cebuli czerwonej
20 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
4
|
łyżeczki przyprawy gyros
20 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Seitan przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu lub używamy gotowego. Marynujemy w przyprawie gyros i smażymy na połowie oliwy.
Warzywa myjemy i kroimy w równą kostkę.
W małej miseczce mieszamy resztę oliwy, sok z cytryny i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na talerzu układamy sałatę, warzywa i seitan. Polewamy sosem, podajemy z pieczywem.