Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka z polędwiczkami indyka i szpinakiem

Sałatka z polędwiczkami indyka i szpinakiem

Sałatka czy mięso? Nie możesz zdecydować, co zjeść na obiad? Nasz przepis –  sałatka z polędwiczkami indyka i szpinakiem rozwiąże Twój problem! Znajdziesz tu soczystą, ziołową pierś z indyka, świeże warzywa, a do tego dressing na bazie majonezu, musztardy i miodu. Całość świetnie smakuje podana z chrupiącym pieczywem razowym – i dostarcza mocy białka, błonnika, folianów i innych witamin. Koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z polędwiczkami indyka i szpinakiem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

612 kcal Kalorie
37 g Białko
26 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
641 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
50 g
 szpinaku
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
0,5
sztuki awokado
70 g
150 g
 mięsa z piersi indyka
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Dressing:

0,1
szklanki wody
30 g
1,5
łyżeczki miodu
18 g
1
łyżka majonezu light
20 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

612 kcal Kalorie
37 g Białko
26 g Tłuszcze
62 g Węglowodany
641 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Mięso posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania.

2

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 15 minut do zarumienienia. Podczas smażenia obracamy mięso z jednej i z drugiej strony. Po tym czasie możemy naciąć mięso, gotowy drób po nacięciu powinien mieć w środku jasny kolor.

3

W miseczce mieszamy składniki dressingu. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku.

4

Paprykę i awokado kroimy w kostkę. Mięso kroimy w cienkie paski.

5

Na talerzu układamy szpinak, paprykę, awokado oraz indyka. Całość skrapiamy przygotowanym dressingiem. Na koniec posypujemy sałatkę posiekaną natką pietruszki.

6

Gotową sałatkę podajemy z pieczywem. Pieczywo możemy podsmażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni do zrumienienia, lub opiec w opiekaczu do chleba.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.