
Sałatka z pieczonym łososiem i serem feta
Szybki, lekki, a zarazem pożywny przepis na posiłek? Sałatka z pieczonym łososiem spełnia wszystkie wymienione kryteria! Soczystego, delikatnego łososia, wyrazisty ser feta, chrupiącą rzodkiewkę i pomidorki koktajlowe w całość łączy sos na bazie syropu klonowego, soku z cytryny, soli i pieprzu. Danie bogate jest w kwasy omega-3, białko, antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Idealnie sprawdzi się na lekki obiad lub kolację, a także na posiłek zabrany do pracy lub szkoły. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
150 g
|
łososia świeżego
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
50 g
|
miksu sałat
|
6
|
sztuk pomidorków koktajlowych
120 g
|
4
|
sztuki rzodkiewki
60 g
|
0,3
|
sztuki sera typu Feta
50 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, tryb góra-dół lub 180°C termoobieg.
Układamy rybę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy rybę solą pieprzem i ziołami prowansalskimi wedle uznania. Pieczemy przez 15 minut, aż ryba będzie miękka i soczysta. W razie potrzeby trzymamy rybę w piekarniku chwilę dłużej, jeśli po nacięciu zauważamy surowe mięso ryby.
Kroimy pomidorki koktajlowe na mniejsze kawałki, a rzodkiewki na cienkie plasterki.
Na dużym talerzu lub w misce układamy miks sałat, dodajemy pomidorki, rzodkiewki, kawałki ryby i pokruszony ser.
W miseczce mieszamy składniki dressingu. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem. Gotową sałatkę podajemy z pieczywem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.