Sałatka z pieczonej ciecierzycy z warzywami
Do Twoich sałatek wkradła się nuda? Chrupiąca cieciorka, fenkuł i oryginalny sos rozwiążą ten problem. Sałatka z pieczonej ciecierzycy z warzywami będzie świetnym wyborem, kiedy dopadnie Cię ochota na prosty i lekki posiłek.
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
batata
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
2
|
łyżeczki masła orzechowego
20 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
0,1
|
szklanki gorącej wody
30 g
|
50 g
|
szpinaku
|
300 g
|
fenkuła
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Batata i marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy kroimy w kostkę. Ciecierzycę odcedzamy.
Na blaszkę kładziemy papier do pieczenia, układamy pokrojone warzywa i odcedzoną ciecierzycę. Doprawiamy solą, pieprzem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.
Przygotowujemy sos: masło orzechowe, sos sojowy, gorącą wodę mieszamy na jednolitą masę.
Upieczone warzywa przekładamy do miski, dodajemy szpinak, starty w paski fenkuł. Zalewamy przygotowanym sosem i dokładnie mieszamy.
Przygotowaną sałatkę przekładamy na talerz.
Smacznego!