 
      Sałatka z pieczoną dynią, kurczakiem i kaszą jaglaną
 
        Kategorie
 
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            100 g 
           | 
               kaszy jaglanej
             | 
| 
            150 g 
           | 
               mięsa z piersi kurczaka
             | 
| 
            200 g 
           | 
               dyni
             | 
| 
            75 g 
           | 
               rukoli
             | 
| 
            4
           | 
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                20 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu
             
                0,25 g
               | 
| 
            0,5
           | 
              łyżeczki cynamonu
             
                2 g
               | 
| Sos: | |
| 
            0,2
           | 
              opakowania jogurtu naturalnego
             
                60 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżki soku z cytryny
             
                12 g
               | 
| 
            2
           | 
              łyżeczki koperku
             
                8 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Dynie obieramy, kroimy w plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy solą i cynamonem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 20-25 minut do miękkości, możemy sprawdzać miękkość dyni, nakłuwając ją widelcem. Studzimy.
Po ostudzeniu kroimy w kostkę.
Kurczaka gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie około 15-20 minut (czas może różnić w zależności od wielkości kawałka, aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, przekrajamy je – środek mięsa powinien być biały, bez różowych miejsc). Studzimy. Kroimy w kostkę.
W misce mieszamy: kaszę, dynię, kurczaka i rukolę.
W małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy: jogurt, sok z cytryny, posiekany koperek.
Sałatkę przed podaniem mieszamy z sosem. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
         
         
        