Sałatka z pieczoną dynią, kurczakiem i kaszą jaglaną
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy jaglanej
|
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
200 g
|
dyni
|
75 g
|
rukoli
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Sos: |
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Dynie obieramy, kroimy w plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy solą i cynamonem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 20-25 minut do miękkości, możemy sprawdzać miękkość dyni, nakłuwając ją widelcem. Studzimy.
Po ostudzeniu kroimy w kostkę.
Kurczaka gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie około 15-20 minut (czas może różnić w zależności od wielkości kawałka, aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, przekrajamy je – środek mięsa powinien być biały, bez różowych miejsc). Studzimy. Kroimy w kostkę.
W misce mieszamy: kaszę, dynię, kurczaka i rukolę.
W małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy: jogurt, sok z cytryny, posiekany koperek.
Sałatkę przed podaniem mieszamy z sosem. W razie potrzeby przyprawiamy solą i pieprzem.