Sałatka z pesto

Sałatka z pesto

Czasem wystarczy jeden dodatek, by danie nabrało zupełnie nowego charakteru. Przykład? Nasza sałatka z pesto, czyli przepis, którego sekret tkwi w wyrazistym bazyliowym pesto, nadającym potrawie pięknego zielonego koloru i smaku, któremu trudno się oprzeć. A reszta składników? Ta prosta sałatka to moc orzeźwiających warzyw, lekko słodkie orzeszki piniowe i kremowa mozzarella. Całość idealnie dopełnia chrupiące razowe pieczywo. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,57/5
(z 44 ocen)
Sałatka z pesto
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

403 kcal Kalorie
18 g Białko
25 g Tłuszcze
25 g Węglowodany
318 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
100 g
 miksu sałat
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
1
sztuka mozzarelli
120 g
30 g
 orzechów pinii
4
łyżeczki pesto zielonego
20 g
3
łyżki soku z cytryny
18 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

2
kromki chleba żytniego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

403 kcal Kalorie
18 g Białko
25 g Tłuszcze
25 g Węglowodany
318 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Do miski wkładamy sałatę.

2

Pomidorki kroimy na połówki, mozzarellę rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki – dodajemy do sałaty.

3

Orzechy pinii prażymy na suchej patelni przez 2–3 minuty, aż się zarumienią. Dodajemy do sałatki.

4

W osobnej miseczce mieszamy: sól, pieprz, sok z cytryny i pesto. Dodajemy zimną wodę – zaczynamy od 1 łyżki i stopniowo dolewamy, aż sos będzie płynny i łatwy do wymieszania z sałatką.

5

Polewamy sałatkę sosem i dokładnie mieszamy.

6

Podajemy z pieczywem (możemy przygotować grzanki na suchej patelni lub w piekarniku).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera