
Sałatka z pesto
Czasem wystarczy jeden dodatek, by danie nabrało zupełnie nowego charakteru. Przykład? Nasza sałatka z pesto, czyli przepis, którego sekret tkwi w wyrazistym bazyliowym pesto, nadającym potrawie pięknego zielonego koloru i smaku, któremu trudno się oprzeć. A reszta składników? Ta prosta sałatka to moc orzeźwiających warzyw, lekko słodkie orzeszki piniowe i kremowa mozzarella. Całość idealnie dopełnia chrupiące razowe pieczywo. Smacznego!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
100 g
|
miksu sałat
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
sztuka mozzarelli
120 g
|
30 g
|
orzechów pinii
|
4
|
łyżeczki pesto zielonego
20 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wkładamy sałatę.
Pomidorki kroimy na połówki, mozzarellę rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki – dodajemy do sałaty.
Orzechy pinii prażymy na suchej patelni przez 2–3 minuty, aż się zarumienią. Dodajemy do sałatki.
W osobnej miseczce mieszamy: sól, pieprz, sok z cytryny i pesto. Dodajemy zimną wodę – zaczynamy od 1 łyżki i stopniowo dolewamy, aż sos będzie płynny i łatwy do wymieszania z sałatką.
Polewamy sałatkę sosem i dokładnie mieszamy.
Podajemy z pieczywem (możemy przygotować grzanki na suchej patelni lub w piekarniku).