Sałatka z pesto
Czasem wystarczy jeden dodatek, by danie nabrało zupełnie nowego charakteru. Przykład? Nasza sałatka z pesto, czyli przepis, którego sekret tkwi w wyrazistym bazyliowym pesto, nadającym potrawie pięknego zielonego koloru i smaku, któremu trudno się oprzeć. A reszta składników? Ta prosta sałatka to moc orzeźwiających warzyw, lekko słodkie orzeszki piniowe i kremowa mozzarella. Całość idealnie dopełnia chrupiące razowe pieczywo. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
miksu sałat
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
sztuka mozzarelli
120 g
|
30 g
|
orzechów pinii
|
4
|
łyżeczki pesto zielonego
20 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wkładamy sałatę.
Dodajemy przekrojone na pół pomidorki, kawałki mozzarelli.
Orzechy prażymy na suchej patelni i dodajemy do sałatki.
W osobnej miseczce mieszamy: sól, pieprz, sok z cytryny i pesto.
Dodajemy do sałatki i mieszamy.
Podajemy z pieczywem (możemy przygotować grzanki na suchej patelni lub w piekarniku).