 
      Sałatka z pesto
Czasem wystarczy jeden dodatek, by danie nabrało zupełnie nowego charakteru. Przykład? Nasza sałatka z pesto, czyli przepis, którego sekret tkwi w wyrazistym bazyliowym pesto, nadającym potrawie pięknego zielonego koloru i smaku, któremu trudno się oprzeć. A reszta składników? Ta prosta sałatka to moc orzeźwiających warzyw, lekko słodkie orzeszki piniowe i kremowa mozzarella. Całość idealnie dopełnia chrupiące razowe pieczywo. Smacznego!
 
        Kategorie
 
           
           
           
           
           
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
            100 g 
           | 
               miksu sałat
             | 
| 
            10
           | 
              sztuk pomidorków koktajlowych
             
                200 g
               | 
| 
            1
           | 
              sztuka mozzarelli 
             
                120 g
               | 
| 
            30 g 
           | 
               orzechów pinii
             | 
| 
            4
           | 
              łyżeczki pesto zielonego
             
                20 g
               | 
| 
            3
           | 
              łyżki soku z cytryny
             
                18 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta soli
             
                0,25 g
               | 
| 
            1
           | 
              szczypta pieprzu 
             
                0,25 g
               | 
| Do podania: | |
| 
            2
           | 
              kromki chleba żytniego
             
                60 g
               | 
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Do miski wkładamy sałatę.
Pomidorki kroimy na połówki, mozzarellę rwiemy lub kroimy na mniejsze kawałki – dodajemy do sałaty.
Orzechy pinii prażymy na suchej patelni przez 2–3 minuty, aż się zarumienią. Dodajemy do sałatki.
W osobnej miseczce mieszamy: sól, pieprz, sok z cytryny i pesto. Dodajemy zimną wodę – zaczynamy od 1 łyżki i stopniowo dolewamy, aż sos będzie płynny i łatwy do wymieszania z sałatką.
Polewamy sałatkę sosem i dokładnie mieszamy.
Podajemy z pieczywem (możemy przygotować grzanki na suchej patelni lub w piekarniku).
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.
 
        