Sałatka z makaronem orzo, grillowanymi szparagami i suszonymi pomidorami
Sezon na szparagi w pełni, a Tobie brakuje inspiracji na dania ze szparagami w roli głównej? A co powiesz na nasz przepis – sałatka z makaronem orzo, grillowanymi szparagami i suszonymi pomidorami? Połączenie makaronu orzo, grillowanych szparagów, suszonych pomidorów, czerwonej cebuli i sera feta zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia! Całość potrawy dopełnia sos na bazie oliwy, musztardy i octu balsamicznego. Ta kolorowa sałatka jest nie tylko pyszna, ale i pełna wartości odżywczych – znajdziesz tu błonnik pokarmowy, kwas foliowy, związki siarki, likopen… Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
15
|
sztuk szparagów
450 g
|
200 g
|
makaronu orzo
|
3
|
sztuki pomidorów suszonych
60 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Szparagi myjemy (możemy je delikatnie obrać, jeżeli twarde końcówki). Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-4 minuty). Następnie przekładamy na chwilę do zimnej wody. Osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę siekamy. Pomidory kroimy w paski.
W małej miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu (oliwę, musztardę, ocet balsamiczny, sól i pieprz).
W misce mieszamy makaron, szparagi, cebulę, pomidory i pokruszoną fetę.
Sos dodajemy do pozostałych składników sałatki i dokładnie mieszamy.