Sałatka makaronowa z tuńczykiem i jogurtowo-cytrynowym dressingiem
Sałatka z makaronem i tuńczykiem to super pomysł na szybkie i proste danie obiadowe, które pomoże uzupełnić Twój jadłospis w ryby. Znajdziesz tu mnóstwo świeżych warzyw, pełnoziarnisty makaron oraz tuńczyka bogatego w kwasy omega-3. Wystarczy 15 minut i gotowe — sycąca sałatka o wyrazistym smaku jest Twoja. Zjedz ją w domowym zaciszu albo zabierz w drogę. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
opakowania tuńczyka w sosie własnym
240 g
|
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
opakowanie kukurydzy konserwowej
240 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
3
|
łodygi selera naciowego
135 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Ogórka, awokado i seler naciowy kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy.
Do miski przekładamy makaron, odsączonego tuńczyka i kukurydzę oraz pokrojone warzywa.
Siekamy natkę pietruszki, dodajemy razem z jogurtem, sokiem z cytryny, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.