Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami

Sycąca sałatka pełna żelaza, wapnia i witamin? Postaw na nasz przepis! Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami to pomysł na drugie śniadanie, lunch do pracy albo domowy obiad pełen smaku. Cały sekret tkwi w połączeniu soczystych warzyw, delikatnego drobiowego mięsa, słodkiej żurawiny i wyrazistego, majonezowego sosu. Wszystkie smaki idealnie się równoważą, tworząc całość, która syci i dostarcza mega dawki witamin oraz przeciwutleniaczy. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,67/5
(z 3 ocen)
Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

466 kcal Kalorie
29 g Białko
27 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
183 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
200 g
 mięsa z piersi kurczaka
30 g
 migdałów
30 g
 żurawiny suszonej
1
sztuka jabłka
150 g
50 g
 szpinaku
20 g
 pestek dyni
0,5
sztuki papryki
85 g

Sos:

3
łyżeczki majonezu
30 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
20 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

466 kcal Kalorie
29 g Białko
27 g Tłuszcze
31 g Węglowodany
183 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Mięso gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie (tyle, żeby przykryć mięso w garnku). Gdy woda zacznie wrzeć ustawiamy najmniejszą moc palnika i gotujemy przez 12-15 minut (w zależności od grubości mięsa). Ugotowane mięso powinno być całkowicie białe i miękkie w środku. Gotowe mięso studzimy i kroimy w kostkę.

2

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, żurawinę, migdały i pestki dyni siekamy. Paprykę kroimy w paski.

3

W dużej misce mieszamy: szpinak, jabłko, żurawinę, migdały, pestki dyni, paprykę i mięso.

4

W małej miseczce mieszamy: majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz.

5

Sałatkę przed podaniem polewamy sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.