Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami
Sycąca sałatka pełna żelaza, wapnia i witamin? Postaw na nasz przepis! Sałatka z kurczakiem, żurawiną i migdałami to pomysł na drugie śniadanie, lunch do pracy albo domowy obiad pełen smaku. Cały sekret tkwi w połączeniu soczystych warzyw, delikatnego drobiowego mięsa, słodkiej żurawiny i wyrazistego, majonezowego sosu. Wszystkie smaki idealnie się równoważą, tworząc całość, która syci i dostarcza mega dawki witamin oraz przeciwutleniaczy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
30 g
|
migdałów
|
30 g
|
żurawiny suszonej
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
50 g
|
szpinaku
|
20 g
|
pestek dyni
|
0,5
|
sztuki papryki
85 g
|
Sos: |
|
3
|
łyżeczki majonezu
30 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
20 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso gotujemy w osolonej wodzie lub bulionie (tyle, żeby przykryć mięso w garnku). Gdy woda zacznie wrzeć ustawiamy najmniejszą moc palnika i gotujemy przez 12-15 minut (w zależności od grubości mięsa). Ugotowane mięso powinno być całkowicie białe i miękkie w środku. Gotowe mięso studzimy i kroimy w kostkę.
Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, żurawinę, migdały i pestki dyni siekamy. Paprykę kroimy w paski.
W dużej misce mieszamy: szpinak, jabłko, żurawinę, migdały, pestki dyni, paprykę i mięso.
W małej miseczce mieszamy: majonez, jogurt, sok z cytryny, sól i pieprz.
Sałatkę przed podaniem polewamy sosem.