Sałatka z krewetkami i mango
Chcesz poczuć się jak na tropikalnych wakacjach? Nasza sałatka z krewetkami i mango poleca się na obiad! Ten prosty przepis łączy w sobie smażone krewetki przyprawione papryką, słodkie mango, moc warzyw oraz wyrazisty sos na bazie majonezu, miodu, jogurtu i Srirachy. Całość pysznie smakuje w gorące dni – i od pierwszego kęsa zabiera w cudowną kulinarną podróż. Koniecznie wypróbuj, a nie pożałujesz. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
100 g
|
mango
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
Krewetki: |
|
200 g
|
krewetek
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki słodkiej papryki
1,5 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
Sos: |
|
2
|
łyżeczki majonezu
20 g
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
40 g
|
1
|
łyżka sosu Sriracha
10 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Oczyszczone krewetki przyprawiamy solą i papryką. W przypadku mrożonych krewetek należy je wcześniej rozmrozić. Jeśli mamy świeże krewetki, usuwamy głowę, pancerzyk, odnóża i na końcu nacinamy grzbiet i pozbywamy się jelitka. Ogony pozostawiamy, gdyż nadają sporo aromatu potrawie.
Smażymy na rozgrzanej oliwie przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą różowe.
Paprykę, ogórka i mango kroimy w kostkę. Cebulę siekamy.
W małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy majonez, jogurt, sos Sriracha, miód, sok z cytryny i sól.
Na talerzu układamy sałatę, kawałki warzyw, mango i krewetki. Przed podaniem polewamy sosem.