
Sałatka z komosą, indykiem i pomarańczą
Orzeźwiająca sałatka to idealny przepis na pobudzający lunch do pracy albo drugie śniadanie zabrane do szkoły lub na uczelnię. Jak ją przygotować? Sałatka z komosą, indykiem i pomarańczą będzie świetnym wyborem! Obok delikatnego mięso drobiowego znajdziesz tu soczystą pomarańczę, wyraziste listki rukoli, komosę ryżową i dressing na bazie syropu klonowego. Gotowa sałatka dostarcza mocy żelaza, cynku, magnezu, witaminy C, błonnika i białka. Smacznego!

Kategorie








Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
60 g
|
komosy ryżowej
|
150 g
|
mięsa z piersi indyka
|
50 g
|
rukoli
|
0,5
|
sztuki pomarańczy
120 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Gotujemy komosę ryżową zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie studzimy.
Kroimy mięso w średniej wielkości kawałki (ok. 1,5-2 cm). Doprawiamy ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz solą wedle uznania.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu. Następnie smażymy mięso, aż będzie miękkie i zarumienione. Po ok. 8 minutach nacinamy najgrubszy kawałek i sprawdzamy, czy mięso ma jasny kolor w środku. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia.
Obieramy pomarańczę i dzielimy na cząstki. Większe cząstki możemy pokroić na mniejsze kawałki.
W miseczce mieszamy składniki dressingu. Doprawiamy solą i pieprzem według własnego smaku.
Łączymy w dużej misce komosę, rukolę, mięso i pomarańczę. Polewamy całość przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.