
Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem
Szukasz pomysłu na lekkostrawny obiad? Jesteś w dobrym miejscu! Sałatka z kaszy jaglanej z kurczakiem to posiłek łagodny dla układu pokarmowego – i źródło wielu wartościowych składników odżywczych. Ten prosty przepis łączy w sobie kaszę, mięso drobiowe, paprykę, ogórka, kukurydzę oraz jogurtowy sos. Dzięki temu całość dostarcza mocy żelaza, witaminy C, beta-karotenu, białka i witaminy B12. Smacznego!

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
70 g
|
kaszy jaglanej
|
125 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
1
|
sztuka ogórka świeżego
150 g
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
|
1
|
łyżeczka majonezu
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę dokładnie płuczemy wrzątkiem. Gotujemy kaszę jaglaną według instrukcji na opakowaniu, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Mięso z piersi kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi wedle uznania. Przygotowujemy parowar lub garnek z wkładką do gotowania na parze. Wkładamy doprawionego kurczaka do wkładki, a na dno garnka wlewamy wodę (powinna sięgać około 2-3 cm poniżej wkładki). Doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy kurczaka na parze przez około 15-20 minut, aż będzie miękki i ugotowany w środku. Po ostygnięciu kroimy go w drobną kostkę.
Kroimy paprykę w kostkę. Jeśli źle tolerujemy surową paprykę, możemy ją upiec w piekarniku (około 20 minut w temperaturze 220°C, tryb góra-dół lub 200°C, tryb termoobieg) i obrać ze skórki.
Ogórka obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Kukurydzę konserwową odcedzamy.
W dużej misce łączymy kaszę jaglaną, kurczaka, paprykę, ogórka oraz kukurydzę.
Dodajemy jogurt i majonez, mieszamy wszystko dokładnie, aby składniki się połączyły.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem według uznania.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.