Sałatka z kaszą kuskus, bobem i pieczarkami
Masz ochotę na inspirowane kuchnią bliskowschodnią smaki zamknięte w szybkim, pysznym daniu? Sałatka z kaszą kuskus, bobem i pieczarkami z pewnością Ci posmakuje! Bazę sałatki stanowi delikatna kasza kuskus podana z warzywami i aromatycznymi przyprawami. To świetny pomysł na wegański obiad pełen witamin, idealny również dla dzieci. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
40 g
|
kuskusu
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
2 g
|
40 g
|
bobu
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
1
|
łyżeczka wędzonej papryki
3 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę kuskus przygotowujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Kroimy cebulę, czosnek, paprykę, pomidory, pieczarki i siekamy natkę z pietruszki.
Gdy cebula z czosnkiem się zeszkli, dodajemy bób i pokrojone pieczarki, całość dusimy razem, aż pieczarki i bób zmiękną.
Do miski nakładamy kaszę kuskus, uduszone warzywa, pokrojoną paprykę, pomidory i całość przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką, papryką wędzoną, posiekaną natką pietruszki i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego!