Sałatka z kaszą bulgur i serem halloumi
Orzeźwiająca, pożywna, z dozą kreatywności i szybka w przygotowaniu. Taka jest nasza sałatka z kaszą bulgur i serem halloumi. Wyrazisty, cypryjski ser halloumi tworzy tu pyszny duet z lekko orzechową kaszą. Do kompozycji dołączają jeszcze kwaskowate pomidorki i musztardowy sos. Efektowi trudno się oprzeć, a taki posiłek jest dodatkowo świetnym źródłem składników odżywczych. Jakich? Dostarcza między innymi mocy wapnia, przeciwutleniaczy, białka czy błonnika. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
kaszy bulgur
|
10
|
plastrów sera halloumi
250 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
2
|
łyżeczki szczypiorku
10 g
|
25 g
|
szpinaku
|
Sos: |
|
3
|
łyżki soku z limonki
18 g
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Ser kroimy na plastry, podsmażamy przez chwilę na rozgrzanej patelni, aż się zarumieni. Ogórka kroimy w kostkę.
W miseczce dokładnie mieszamy wszystkie składniki sosu (sok z cytryny, musztardę, olej, sól i pieprz).
Do większej miski wkładamy: kaszę, ser, połówki pomidorków, szpinak, ogórka, szczypiorek i sos. Dokładnie mieszamy.