Sałatka z kaparami i kurczakiem
Czy wiesz, że kapary to tak naprawdę kwiatowe pąki konserwowane (najczęściej) w occie? Ich kwaśno-pikantny smak nada charakteru każdej potrawie. A przykładem niech będzie nasza sałatka z kaparami i kurczakiem. Ten prosty przepis to moc warzyw, pełnowartościowe białko (z kurczaka i parmezanu), a do tego chrupiące pieczywo i wyrazisty sos czosnkowy. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
100 g
|
miksu sałat
|
1,5
|
łyżki kaparów
15 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
6
|
sztuk rzodkiewek
90 g
|
1
|
sztuka ogórka kiszonego
50 g
|
2
|
łyżki startego parmezanu
20 g
|
Sos: |
|
0,1
|
opakowania jogurtu naturalnego
59,99 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Ogórka i rzodkiewki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki. W misce mieszamy mięso, warzywa i ser.
W miseczce mieszamy składniki sosu (jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny).
Sałatkę polewamy sosem.
Podajemy z pieczywem podgrzanym w opiekaczu (tost można przygotować na suchej patelni lub w piekarniku).