Sałatka z kalafiora, jabłka i ciecierzycy
Szukasz przepisu na kreatywny i prosty wege posiłek? Nasza sałatka z kalafiora, jabłka i ciecierzycy poleca się na obiad, kolację albo posiłek zabrany do pracy. Wybór należy do Ciebie! Jej sekret? Idealna równowaga smaków przełamana przez kwaskowate jabłko i dressing z dodatkiem syropu klonowego. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
500 g
|
kalafiora
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
2
|
garści listków mięty
2 g
|
sos: |
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
2
|
łyżeczki musztardy
20 g
|
2
|
łyżki octu
20 g
|
2
|
łyżeczki syropu klonowego
20 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni w trybie góra-dół.
Ciecierzycę odcedzamy i posypujemy papryką słodką i wędzoną. Mieszamy i układamy na blaszce. Pieczemy przez 20 minut.
Kalafiora blendujemy do czasu aż będzie grubości ryżu. Awokado i jabłko kroimy w kostkę.
Do miski przekładamy pokrojone jabłko, awokado i upieczoną ciecierzycę, dodajemy posiekane zioła. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
Składniki sosu łączymy ze sobą i polewamy sałatkę. Smacznego!