Sałatka z jarmużu, szpinaku i ciecierzycy
Pełna żelaza, wapnia, magnezu, cynku i witamin – taka jest nasza sałatka z jarmużu, szpinaku i ciecierzycy. Ten prosty przepis idealnie sprawdzi się jako lunch zabrany do pracy, drugie śniadanie, a nawet domowy obiad. Jego sekret? Tkwi w pysznym połączeniu smaków – lekko orzechowej ciecierzycy, delikatnej komosy ryżowej, orzeźwiających warzyw i wyrazistych pomidorów suszonych. Całość świetnie komponuje się z mięsem indyka, kremowym awokado i ekspresowym dressingiem na bazie oliwy oraz soku z cytryny. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
75 g
|
komosy ryżowej
|
50 g
|
jarmużu
|
50 g
|
szpinaku
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
4
|
sztuki suszonych pomidorów
80 g
|
25 g
|
pestek dyni
|
150 g
|
mięsa z piersi indyka
|
3
|
łyżki soku z cytryny
18 g
|
3
|
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie.
Jarmuż siekamy. Umieszczamy w misce, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, solimy. Delikatnie mieszamy, przez 1-2 minuty, aż zmięknie.
Awokado kroimy w plasterki, pomidory siekamy.
Do jarmużu dodajemy szpinak, komosę, odsączoną ciecierzycę, awokado, pomidory, indyka i pestki dyni (możemy je wcześniej podprażyć na suchej patelni). Mieszamy.
Gotową sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.