Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka z jarmużu, szpinaku i ciecierzycy

Sałatka z jarmużu, szpinaku i ciecierzycy

Pełna żelaza, wapnia, magnezu, cynku i witamin – taka jest nasza sałatka z jarmużu, szpinaku i ciecierzycy. Ten prosty przepis idealnie sprawdzi się jako lunch zabrany do pracy, drugie śniadanie, a nawet domowy obiad. Jego sekret? Tkwi w pysznym połączeniu smaków – lekko orzechowej ciecierzycy, delikatnej komosy ryżowej, orzeźwiających warzyw i wyrazistych pomidorów suszonych. Całość świetnie komponuje się z mięsem indyka, kremowym awokado i ekspresowym dressingiem na bazie oliwy oraz soku z cytryny. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z jarmużu, szpinaku i ciecierzycy
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

618 kcal Kalorie
31 g Białko
34 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
690 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
75 g
 komosy ryżowej
50 g
 jarmużu
50 g
 szpinaku
120 g
 ciecierzycy konserwowej
1
sztuka awokado
140 g
4
sztuki suszonych pomidorów
80 g
25 g
 pestek dyni
150 g
 mięsa z piersi indyka
3
łyżki soku z cytryny
18 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

618 kcal Kalorie
31 g Białko
34 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
690 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Indyka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie.

3

Jarmuż siekamy. Umieszczamy w misce, skrapiamy odrobiną soku z cytryny, solimy. Delikatnie mieszamy, przez 1-2 minuty, aż zmięknie.

4

Awokado kroimy w plasterki, pomidory siekamy.

5

Do jarmużu dodajemy szpinak, komosę, odsączoną ciecierzycę, awokado, pomidory, indyka i pestki dyni (możemy je wcześniej podprażyć na suchej patelni). Mieszamy.

6

Gotową sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.