Sałatka z grillowanymi szparagami
Szukasz pomysłu na szparagi? Sałatka z grillowanymi szparagami poleca się na obiad! Przepis ten sprawdzi się idealnie w gorące, letnie dni, gdy marzysz o czymś lekkim i orzeźwiającym. Jego sekret? Tkwi w połączeniu szparagów z rozpływającą się w ustach mozzarellą i wyrazistym sosem pesto. Całość dostarcza mocy błonnika, witaminy C, żelaza, folianów, wapnia i innych wartościowych składników. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
5
|
sztuk szparagów zielonych
150 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
sztuki sera mozzarella
60 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
3
|
plastry szynki parmeńskiej
45 g
|
50 g
|
szpinaku
|
3
|
łyżeczki pesto zielonego
15 g
|
0,1
|
szklanki wody
30 g
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ze szparagów odrywamy najbardziej zdrewniałą końcówkę. W przypadku bardziej włóknistych szparagów obieramy je wzdłuż do wysokości główki.
Na patelni grillowej (możemy również użyć zwykłej) rozgrzewamy oliwę i grillujemy szparagi przez ok. 5 minut z każdej strony. Sprawdzamy za pomocą widelca, czy po tym czasie szparagi są miękkie, w razie potrzeby trzymamy na patelni jeszcze przez chwilkę.
Na talerzu układamy szpinak, szparagi, kawałki mozzarelli oraz porwane kawałki szynki parmeńskiej. Opcjonalnie posypujemy solą i pieprzem wedle uznania.
W miseczce mieszamy pesto z wodą, dolewamy tyle wody, aby pesto miało płynną konsystencję. Przygotowanym pesto polewamy całą sałatkę.
Gotowe danie podajemy z pieczywem.