Przepisy Sałatki
Sałatka z grillowanym halloumi, świeżymi figami i orzechami włoskimi z dressingiem balsamicznym

Sałatka z grillowanym halloumi, świeżymi figami i orzechami włoskimi z dressingiem balsamicznym
Cudownie jesienna, orzeźwiająca i pełna składników odżywczych. Taka właśnie jest sałatka z grillowanym halloumi, świeżymi figami i orzechami włoskimi z dressingiem balsamicznym, czyli przepis na pyszny posiłek do pracy albo lekki, domowy obiad lub drugie śniadanie. W jej składzie na pierwszy plan wybija się wyraziste, cypryjskie halloumi, które tworzy obłędne połączenie ze słodkimi figami. Do tego rukola, orzechy, przyprawy, kwaskowaty sos balsamiczny i gotowe. Smacznego!

Kategorie



Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
9
|
plastrów sera halloumi
225 g
|
4
|
sztuki świeżych fig
240 g
|
50 g
|
rukoli
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
Dressing: |
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
2
|
łyżki octu balsamicznego
20 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka sosu balsamicznego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Orzechy włoskie wkładamy na suchą patelnię i prażymy na średniej mocy palnika przez około 3-5 minut, często mieszając, aż zaczną pachnieć i lekko się zrumienią. Uważamy, aby ich nie przypalić. Zdejmujemy z patelni i odkładamy, aby ostygły.
Ser kroimy na plastry grubości około 1 cm.
Rozgrzewamy patelnię grillową lub zwykłą patelnię na średniej mocy palnika.
Kawałki halloumi układamy na rozgrzanej patelni i grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż uzyskamy złocisto-brązowe paski lub równomierne zrumienienie, a ser będzie miękki w środku. Zdejmujemy z ognia i odkładamy.
Świeże figi myjemy i osuszamy. Kroimy je na ćwiartki lub ósemki, w zależności od wielkości, i odkładamy.
Przygotowujemy dressing, w małej miseczce mieszamy: oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Rukolę umieszczamy w misce i delikatnie skrapiamy częścią przygotowanego dressingu i mieszamy, aby liście były nim lekko pokryte.
Na sałacie układamy kawałki sera i fig. Całość posypujemy kawałkami orzechów.
Sałatkę skrapiamy pozostałym dressingiem. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.