
Sałatka z grillowanym halloumi
Zdrowe grillowanie? To możliwe! Pamiętaj, że na dobrym grillowym spotkaniu nie może zabraknąć porcji warzyw — a my mamy dla Ciebie idealną propozycję jej zapewnienia. Nasza sałatka z grillowanym halloumi to połączenie przygotowanego na grillu owczo-koziego sera i świeżych warzyw. Do tego sos z octu balsamicznego, pieczywo i gotowe — taka sałatka będzie hitem każdego spotkania przy grillu. Smacznego!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
plastry sera halloumi
75 g
|
20 g
|
sałaty
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
10 g
|
wody
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
ząbku czosnku
3 g
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ser kroimy na plastry, grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu lub na suchej patelni, na średnim ogniu do zarumienienia sera.
Pomidora oraz ogórka kroimy w kostkę dowolnej wielkości. Cebulę kroimy w cienkie piórka.
Sałatę przekładamy na talerz, dodajemy pokrojone warzywa.
W małej miseczce mieszamy: ocet, wodę, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Zgrillowany ser kładziemy na sałacie, polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z pieczywem (z pieczywa możemy przygotować grzanki na rozgrzanej patelni lub w piekarniku – smażymy lub pieczemy do zarumienia).