Sałatka z grillowanym halloumi

Sałatka z grillowanym halloumi

Zdrowe grillowanie? To możliwe! Pamiętaj, że na dobrym grillowym spotkaniu nie może zabraknąć porcji warzyw — a my mamy dla Ciebie idealną propozycję jej zapewnienia. Nasza sałatka z grillowanym halloumi to połączenie przygotowanego na grillu owczo-koziego sera i świeżych warzyw. Do tego sos z octu balsamicznego, pieczywo i gotowe — taka sałatka będzie hitem każdego spotkania przy grillu. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,81/5
(z 95 ocen)
Sałatka z grillowanym halloumi
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Low glycemic index Low glycemic index
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

440 kcal Kalorie
21 g Białko
20 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
1145 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
3
plastry sera halloumi
75 g
20 g
 sałaty
1
sztuka pomidora
160 g
0,5
sztuki ogórka
75 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
łyżka octu balsamicznego
10 g
10 g
 wody
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
ząbku czosnku
3 g
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

440 kcal Kalorie
21 g Białko
20 g Tłuszcze
45 g Węglowodany
1145 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ser kroimy na plastry, grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu lub na suchej patelni, na średnim ogniu do zarumienienia sera.

2

Pomidora oraz ogórka kroimy w kostkę dowolnej wielkości. Cebulę kroimy w cienkie piórka.

3

Sałatę przekładamy na talerz, dodajemy pokrojone warzywa.

4

W małej miseczce mieszamy: ocet, wodę, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

5

Zgrillowany ser kładziemy na sałacie, polewamy przygotowanym sosem. Podajemy z pieczywem (z pieczywa możemy przygotować grzanki na rozgrzanej patelni lub w piekarniku – smażymy lub pieczemy do zarumienia).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.