Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka z grillowaną wołowiną, szpinakiem i granatem

Sałatka z grillowaną wołowiną, szpinakiem i granatem

Szukasz pomysłu na sycący posiłek do pracy? A może masz ochotę na pełen warzyw obiad zjedzony w domowym zaciszu? Sałatka z grillowaną wołowiną, szpinakiem i granatem będzie strzałem w dziesiątkę! Ten prosty przepis łączy w sobie soczysty rostbef, chrupiące nerkowce, delikatny szpinak i orzeźwiającego ogórek. Całość zostaje idealnie przełamana słodkim smakiem nasion granatu i dressingiem na bazie octu balsamicznego. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu moc żelaza, wapnia, witaminy B12 oraz przeciwutleniaczy. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 3 ocen)
Sałatka z grillowaną wołowiną, szpinakiem i granatem
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

610 kcal Kalorie
42 g Białko
29 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
597 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
75 g
 szpinaku
150 g
 rostbefu wołowego
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
3
łyżki granatu
45 g
0,5
sztuki ogórka
75 g
15 g
 orzechów nerkowca
2
kromki chleba żytniego razowego
60 g

Dressing:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka octu balsamicznego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

610 kcal Kalorie
42 g Białko
29 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
597 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Wołowinę przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy patelnię grillową (możemy użyć zwykłej o nieprzywierającej powłoce) i układamy na nim mięso. Grillujemy wołowinę z obu stron, aż osiągnie pożądany stopień wysmażenia – od 3 do 5 minut z każdej strony w zależności od grubości. Gotową wołowinę odkładamy na kilka minut, aby odpoczęła, a następnie kroimy na cienkie plasterki.

2

Szpinak myjemy i osuszamy, a ogórek kroimy w cienkie plasterki. Granat przekrawamy na pół, a następnie wyłuskujemy ziarna.

3

Na talerzu rozkładamy równomiernie szpinak, ogórek i ziarna granatu.

4

Na wierzch sałatki układamy plastry grillowanej wołowiny. Całość skrapiamy wymieszanymi: oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.

5

Gotową sałatkę podajemy z pieczywem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.