Sałatka z grillowaną wołowiną, szpinakiem i granatem
Szukasz pomysłu na sycący posiłek do pracy? A może masz ochotę na pełen warzyw obiad zjedzony w domowym zaciszu? Sałatka z grillowaną wołowiną, szpinakiem i granatem będzie strzałem w dziesiątkę! Ten prosty przepis łączy w sobie soczysty rostbef, chrupiące nerkowce, delikatny szpinak i orzeźwiającego ogórek. Całość zostaje idealnie przełamana słodkim smakiem nasion granatu i dressingiem na bazie octu balsamicznego. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu moc żelaza, wapnia, witaminy B12 oraz przeciwutleniaczy. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
75 g
|
szpinaku
|
150 g
|
rostbefu wołowego
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
3
|
łyżki granatu
45 g
|
0,5
|
sztuki ogórka
75 g
|
15 g
|
orzechów nerkowca
|
2
|
kromki chleba żytniego razowego
60 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wołowinę przyprawiamy solą oraz pieprzem. Rozgrzewamy patelnię grillową (możemy użyć zwykłej o nieprzywierającej powłoce) i układamy na nim mięso. Grillujemy wołowinę z obu stron, aż osiągnie pożądany stopień wysmażenia – od 3 do 5 minut z każdej strony w zależności od grubości. Gotową wołowinę odkładamy na kilka minut, aby odpoczęła, a następnie kroimy na cienkie plasterki.
Szpinak myjemy i osuszamy, a ogórek kroimy w cienkie plasterki. Granat przekrawamy na pół, a następnie wyłuskujemy ziarna.
Na talerzu rozkładamy równomiernie szpinak, ogórek i ziarna granatu.
Na wierzch sałatki układamy plastry grillowanej wołowiny. Całość skrapiamy wymieszanymi: oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Na koniec posypujemy posiekanymi orzechami.
Gotową sałatkę podajemy z pieczywem.