Sałatka z czosnkowym tofu
Czy wiesz, że tofu wcale nie musi być „mdłe” i „bez smaku…? Trzeba tylko wiedzieć, jak je przyrządzić! A nasza sałatka z czosnkowym tofu jest doskonałym dowodem na to, że da się to zrobić w sposób prosty i…obłędnie smaczny. Jak tego dokonać? Tofu wystarczy zamarynować w 3 składnikach: oliwie, czosnku i sosie sojowym. Obiecujemy, że dodatek takiego tofu sprawi, że sałatka zniknie z talerza w okamgnieniu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżki sosu sojowego
5 g
|
40 g
|
sałaty
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
0,5
|
sztuki czerwonej papryki
85 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Tofu kroimy w małą kostkę i marynujemy z oliwą, wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sosem sojowym.
Zamarynowane tofu smażymy 8 minut, regularnie mieszając.
Warzywa myjemy i osuszamy.
Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidory i paprykę kroimy na małe kawałki, por kroimy w cienkie krążki.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i sosem. Smacznego!