Sałatka z czereśniami i ricottą

Sałatka z czereśniami i ricottą

Chcesz zachwycić zaproszonych na letnią imprezę gości? A może masz ochotę na dawkę orzeźwienia w upalny dzień? Nasza sałatka z czereśniami i ricottą sprawdzi się idealnie! Znajdziesz tu wykwintne połączenie soczystych czereśni, kremowej ricotty i słodkiej kukurydzy, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Całość uzupełnią roszponka, chrupiące pieczywo i dressing na bazie chili, octu oraz…dżemu wiśniowego! Brzmi pysznie – i takie jest. A dodatkowo dostarcza mocy witaminy C, folianów, wapnia i przeciwutleniających polifenoli. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i zakochaj się od pierwszego kęsa.

20 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z czereśniami i ricottą
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

572 kcal Kalorie
16 g Białko
18 g Tłuszcze
92 g Węglowodany
595 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
50 g
 roszponki
150 g
 czereśni
5
łyżek ricotty
100 g
0,5
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
1
kromka chleba żytniego razowego
30 g

Dressing:

1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
sztuka papryczki chilli
20 g
2
łyżki octu balsamicznego
20 g
2
łyżeczki dżemu wiśniowego
30 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

572 kcal Kalorie
16 g Białko
18 g Tłuszcze
92 g Węglowodany
595 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Czereśnie drylujemy i kroimy na połówki.

2

Kukurydzę odcedzamy. Papryczkę chilli drobno siekamy.

3

W małej miseczce dokładnie łączymy składniki dressingu.

4

Na talerzu układamy roszponkę, ricottę, czereśnie i kukurydzę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.

5

Gotową sałatkę podajemy z pieczywem, które możemy opiec w opiekaczu lub podsmażyć do zarumienienia na suchej patelni.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.