Sałatka z czereśniami i ricottą
Chcesz zachwycić zaproszonych na letnią imprezę gości? A może masz ochotę na dawkę orzeźwienia w upalny dzień? Nasza sałatka z czereśniami i ricottą sprawdzi się idealnie! Znajdziesz tu wykwintne połączenie soczystych czereśni, kremowej ricotty i słodkiej kukurydzy, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia. Całość uzupełnią roszponka, chrupiące pieczywo i dressing na bazie chili, octu oraz…dżemu wiśniowego! Brzmi pysznie – i takie jest. A dodatkowo dostarcza mocy witaminy C, folianów, wapnia i przeciwutleniających polifenoli. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis i zakochaj się od pierwszego kęsa.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
roszponki
|
150 g
|
czereśni
|
5
|
łyżek ricotty
100 g
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
1
|
kromka chleba żytniego razowego
30 g
|
Dressing: |
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
2
|
łyżki octu balsamicznego
20 g
|
2
|
łyżeczki dżemu wiśniowego
30 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Czereśnie drylujemy i kroimy na połówki.
Kukurydzę odcedzamy. Papryczkę chilli drobno siekamy.
W małej miseczce dokładnie łączymy składniki dressingu.
Na talerzu układamy roszponkę, ricottę, czereśnie i kukurydzę. Całość polewamy przygotowanym dressingiem.
Gotową sałatkę podajemy z pieczywem, które możemy opiec w opiekaczu lub podsmażyć do zarumienienia na suchej patelni.