Sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy
Danie inspirowane kuchnią meksykańską? Mówisz i masz! Nasza sałatka z czarnej fasoli i kukurydzy to przepis na prosty obiad pełen składników charakterystycznych właśnie dla kuchni środkowej Ameryki. Co w niej znajdziesz? Pożywna fasola łączy się z tu ze słodką kukurydzą, kremowym awokado, ostrą papryczką chili i wyrazistą czerwoną cebulą. Dzieła dopełniają jeszcze aromatyczna kolendra oraz sos na bazie miodu, czosnku, kuminu i soku z limonki. Do tego ser feta i gotowe – sycący posiłek już na Ciebie czeka!
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
fasoli czerwonej
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
1
|
garść kolendry
4 g
|
4
|
łyżki soku z limonki
24 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,5
|
łyżeczki kuminu
2,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
sztuki sera feta
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Warzywa myjemy i kroimy w mniejsze kawałki (awokado, chilli, pomidorki i cebulę.
W dużej misce łączymy pokrojone warzywa z fasolą, kukurydzą i listkami kolendry.
W małej miseczce mieszamy sok z limonki, oliwę, miód, posiekany czosnek i kumin. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos wylewamy na sałatkę, mieszamy i w razie konieczności doprawiamy do smaku.
Na górę sałatki kruszymy ser.