Sałatka z cykorii i kurczaka
Czy wiesz, że cykoria to prawdziwy superfood? Nie dość, że dostarcza beta-karotenu, folianów, żelaza i miedzi to zawiera także inulinę – czyli ulubione danie korzystnych bakterii jelitowych. Nie wiesz, jak włączyć do diety to mega wartościowe warzywo? Nasza sałatka z cykorii i kurczaka poleca się do zjedzenia! Ten orzeźwiający posiłek to baza ze świeżych kiełków i warzyw, soczysty kurczak, a także wyrazisty sos na bazie oliwy i miodu. Do tego chrupiące pieczywo i gotowe: nic tylko rozkoszować się smakiem. Mieszkające w Twoich jelitach korzystne bakterie z pewnością będą Ci wdzięczne ;).
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
1
|
sztuka cykorii
80 g
|
10
|
sztuk rzodkiewek
150 g
|
3
|
łyżki kiełków rzodkiewki
24 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Do podania: |
|
4
|
kromki chleba żytniego
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 10-15 minut w zależności od grubości kawałków mięsa. Po tym czasie nacinamy kawałek i sprawdzamy, czy mięso ma jasny kolor w środku.
W miseczce mieszamy składniki dressingu (sok z cytryny, oliwę, miód).
Na talerzu układamy cykorię, kawałki rzodkiewki, mięso i kiełki. Polewamy dressingiem.
Podajemy z pieczywem.