Sałatka z cykorii i kurczaka
Czy wiesz, że cykoria to prawdziwy superfood? Nie dość, że dostarcza beta-karotenu, folianów, żelaza i miedzi to zawiera także inulinę – czyli ulubione danie korzystnych bakterii jelitowych. Nie wiesz, jak włączyć do diety to mega wartościowe warzywo? Nasza sałatka z cykorii i kurczaka poleca się do zjedzenia! Ten orzeźwiający posiłek to baza ze świeżych kiełków i warzyw, soczysty kurczak, a także wyrazisty sos na bazie oliwy i miodu. Do tego chrupiące pieczywo i gotowe: nic tylko rozkoszować się smakiem. Mieszkające w Twoich jelitach korzystne bakterie z pewnością będą Ci wdzięczne ;).
        Kategorie
          
          
          
          
          
          Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik | 
|---|---|
| 
           
            200 g 
           
         | 
        
           
               mięsa z piersi kurczaka
             
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              sztuka cykorii
             
                          
                80 g
               
                       | 
          
| 
           
            10
           
         | 
        
           
              sztuk rzodkiewek 
             
                          
                150 g
               
                       | 
          
| 
           
            3
           
         | 
        
           
              łyżki kiełków rzodkiewki
             
                          
                24 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka oliwy z oliwek
             
                          
                5 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta soli
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              szczypta pieprzu
             
                          
                0,25 g
               
                       | 
          
| 
           
            0,5
           
         | 
        
           
              łyżeczki ziół prowansalskich
             
                          
                1,5 g
               
                       | 
          
          Dressing: | 
          |
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżki soku z cytryny
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            1
           
         | 
        
           
              łyżeczka miodu
             
                          
                12 g
               
                       | 
          
| 
           
            2
           
         | 
        
           
              łyżeczki oliwy z oliwek
             
                          
                10 g
               
                       | 
          
          Do podania: | 
          |
| 
           
            4
           
         | 
        
           
              kromki chleba żytniego
             
                          
                120 g
               
                       | 
          
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.
Smażymy na rozgrzanej oliwie przez ok. 10-15 minut w zależności od grubości kawałków mięsa. Po tym czasie nacinamy kawałek i sprawdzamy, czy mięso ma jasny kolor w środku.
W miseczce mieszamy składniki dressingu (sok z cytryny, oliwę, miód).
Na talerzu układamy cykorię, kawałki rzodkiewki, mięso i kiełki. Polewamy dressingiem.
Podajemy z pieczywem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.