Sałatka z ciecierzycy, ziemniaków i szpinaku
100% wegański obiad z mnóstwem pełnowartościowego białka? Bardzo proszę! Nasza sałatka z ciecierzycy, ziemniaków i szpinaku udowadnia, że to nie tylko możliwe, ale też bardzo proste. Dodatkowy bonus? Mnóstwo witaminy C, beta-karotenu, żelaza i wapnia. Zastrzyk energii gwarantowany!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
łyżeczka koperku świeżego
4 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
50 g
|
szpinaku świeżego
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę z puszki i przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz skrapiamy oliwą.
Przyprawione ziemniaki z ciecierzycą układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut tryb termoobieg, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.
Siekamy koperek i szczypiorek. Upieczone warzywa mieszamy ze szpinakiem, posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego!