Sałatka z ciecierzycy, papryki, ogórka i pomidorków koktajlowych
Pieczona z przyprawami ciecierzyca to idealna baza do pożywnej sałatki. Lekko chrupiąca, wyrazista, pełna witamin, białka oraz błonnika — i po prostu pyszna. A nasza sałatka z ciecierzycy, papryki, ogórka i pomidorków koktajlowych jest perfekcyjnym sposobem na jej podanie. Spróbuj, a tak przygotowana ciecierzyca na stałe zagości w Twoim jadłospisie.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
2
|
kromki chleba żytniego
60 g
|
7
|
sztuk pomidorków koktajlowych
140 g
|
1
|
sztuka ogórka zielonego
150 g
|
1
|
sztuka papryki
170 g
|
75 g
|
miksu sałat
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Ciecierzycę odcedzamy, przyprawiamy papryką wędzoną i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.
Przygotowujemy grzanki, pieczywo kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku przez ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni, aż będą rumiane.
Kroimy pomidorki, ogórka i paprykę. Pokrojone warzywa mieszamy z miksem sałat, ostygniętą ciecierzycą i przyprawiamy całość solą, pieprzem, sokiem z cytryny i skrapiamy oliwą z oliwek.
Gotową sałatkę podajemy z grzankami. Smacznego!