Sałatka z ciecierzycy, awokado i sera feta
Czy sałatka potrafi dostarczyć dużo białka? Jak najbardziej, a dowodem jest nasza sałatka z ciecierzycy, awokado i sera feta. Wyrazista feta i delikatna, lekko orzechowa ciecierzyca sprawiają, że posiłek dostarcza aż 30 g białka w porcji (i świetnie syci). Ale to nie koniec zalet, bo ten prosty przepis jest też super źródłem żelaza, magnezu i wapnia. I przede wszystkim: pysznie smakuje. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
sztuka sera typu feta
200 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
100 g
|
miksu sałat
|
Sos: |
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
0,4
|
opakowania jogurtu skyr
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie w miseczce (sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, jogurt, sól i pieprz).
W misce układamy odsączoną ciecierzycę, kawałki awokado, pokruszony ser, pomidorki i sałatę.
Przed podaniem polewamy sosem.