Sałatka z ciecierzycą, orzechami włoskimi i dressingiem tahini
Prawdziwie letnia, kolorowa potrawa? Sałatka z ciecierzycą, orzechami włoskimi i dressingiem tahini! Czyli przepis szybki i prosty, a danie pełne wartości odżywczych. Znajdziesz w nim roślinne białko, wapń, żelazo, cynk, magnez, potas, witaminę, E, likopen…a to tylko ułamek substancji bioaktywnych, jakich dostarcza ta kolorowa sałatka. Połączenie ciecierzycy, suszonych pomidorów, czerwonej cebuli, rukoli i chrupiących orzechów włoskich w całość spaja kremowy, wyrazisty sos na bazie tahini, soku z cytryny i syropu klonowego. Przepis idealny dla wegan, ale nie tylko – zachwyt wzbudzi także w największych fanach mięsa. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
30 g
|
orzechów włoskich
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
2
|
sztuki pomidora suszonego
40 g
|
50 g
|
rukoli
|
2
|
łyżeczki tahini
12 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka syropu klonowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
2
|
kromki chleb żytniego
60 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Orzechy, pomidora i cebulę siekamy.
W misce mieszamy ciecierzycę, orzechy, rukolę, cebulę i pomidora.
W miseczce mieszamy: tahini, sok z cytryny, syrop klonowy, sól i pieprz.
Sałatkę polewamy sosem.
Podajemy z pieczywem (z pieczywa na suchej patelni lub w piekarniku możemy przygotować tosty).