Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Sałatka z burakiem, dynią i stekiem wołowym

Sałatka z burakiem, dynią i stekiem wołowym

Jesienny vibe w kuchni? Nasz przepis – sałatka z burakiem, dynią i stekiem wołowym – będzie strzałem w dziesiątkę! Znajdziesz tu jesienny, lekko słodki duet buraka i dyni podany z wyrazistą rukolą, komosą ryżową i soczystym stekiem wołowym. Całość dopełniają chrupiące orzechy włoskie i dressing na bazie musztardy, miodu oraz  octu balsamicznego. Gotowa sałatka to pyszne doznania smakowe, a do tego moc żelaza, beta-karotenu, folianów, magnezu i witaminy E. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Sałatka z burakiem, dynią i stekiem wołowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

410 kcal Kalorie
24 g Białko
19 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
226 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
150 g
 rostbefu wołowego
1
sztuka buraka
100 g
150 g
 dyni
50 g
 komosy ryżowej
75 g
 rukoli
20 g
 orzechów nerkowca
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Dressing:

2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżka octu balsamicznego
10 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
1,5
łyżeczki miodu
18 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

410 kcal Kalorie
24 g Białko
19 g Tłuszcze
39 g Węglowodany
226 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.

2

Buraka obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Dynię kroimy w podobne kawałki. Jeśli korzystamy z mrożonej dyni, warto ją wcześniej rozmrozić. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy buraka i dynię. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione.

3

Komosę przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

4

Stek wołowy przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy beztłuszczowo patelnię grillową (możemy użyć zwykłej o nieprzywierającej powłoce) i smażymy stek na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony (lub dłużej, jeśli wolimy bardziej wysmażony). Po zdjęciu steka z patelni odstawiamy go na kilka minut, aby odpoczął, a następnie kroimy na cienkie plasterki.

5

W miseczce łączymy składniki dressingu. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.

6

W misce układamy komosę, rukolę, buraka, dynię oraz posiekane orzechy. Na wierzchu układamy plastry steku. Na koniec polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.