Sałatka z burakiem, dynią i stekiem wołowym
Jesienny vibe w kuchni? Nasz przepis – sałatka z burakiem, dynią i stekiem wołowym – będzie strzałem w dziesiątkę! Znajdziesz tu jesienny, lekko słodki duet buraka i dyni podany z wyrazistą rukolą, komosą ryżową i soczystym stekiem wołowym. Całość dopełniają chrupiące orzechy włoskie i dressing na bazie musztardy, miodu oraz octu balsamicznego. Gotowa sałatka to pyszne doznania smakowe, a do tego moc żelaza, beta-karotenu, folianów, magnezu i witaminy E. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
rostbefu wołowego
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
150 g
|
dyni
|
50 g
|
komosy ryżowej
|
75 g
|
rukoli
|
20 g
|
orzechów nerkowca
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1,5
|
łyżeczki miodu
18 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, tryb termoobieg.
Buraka obieramy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm. Dynię kroimy w podobne kawałki. Jeśli korzystamy z mrożonej dyni, warto ją wcześniej rozmrozić. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy buraka i dynię. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione.
Komosę przygotowujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Stek wołowy przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy beztłuszczowo patelnię grillową (możemy użyć zwykłej o nieprzywierającej powłoce) i smażymy stek na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony (lub dłużej, jeśli wolimy bardziej wysmażony). Po zdjęciu steka z patelni odstawiamy go na kilka minut, aby odpoczął, a następnie kroimy na cienkie plasterki.
W miseczce łączymy składniki dressingu. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Następnie dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
W misce układamy komosę, rukolę, buraka, dynię oraz posiekane orzechy. Na wierzchu układamy plastry steku. Na koniec polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem.