Sałatka z bobem, kuskusem i fetą
Masz ochotę na kulinarną podróż dookoła Świata? Nasz przepis – sałatka z bobem, kuskusem i fetą – przeniesie Cię na Bliski Wschód znany z orzeźwiającej, aromatycznej kuchni. W sałatce znajdziesz typowe bliskowschodnie składniki – czyli delikatną, lekko orzechową kaszę kuskus oraz orzeźwiający i sycący bób. Dzieła dopełniają tu jeszcze wyrazista feta, słodkie winogrona i dressing na bazie oliwy, miodu oraz soku z limonki. Porcja sałatki dostarcza aż 24 g białka, 10 g błonnika, a do tego mocy folianów, żelaza, wapnia czy przeciwutleniającego resweratrolu. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25 g
|
kuskusu
|
250 g
|
bobu
|
100 g
|
miksu sałat
|
150 g
|
winogron
|
0,8
|
sztuki sera typu feta
150 g
|
Sos: |
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy bób i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (przez ok. 5-7 minut od ponownego zagotowania wody). Następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Studzimy i obieramy z łupinek.
Kuskus zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i pozostawiamy do napęcznienia.
Winogrona kroimy na połówki, ser w kostkę.
W miseczce mieszamy składniki sosu (oliwę, miód, sól i pieprz).
Na talerzu układamy sałatę, kuskus, bób, winogrona i ser.
Przed podaniem polewamy sosem.