Sałatka sushi
Uwielbiasz sushi, ale nie masz cierpliwości, żeby zwijać je w rolki? Mamy na to sposób! Koniecznie sprawdź nasz przepis – a sałatka sushi zachwyci Cię od pierwszego kęsa! Wszystko, co najlepsze w sushi masz podane na talerzu – ryż, świeżego, marynowanego w miodzie i sosie sojowym łososia oraz awokado, czerwoną cebulę, ogórka i nori. Całość sałatki dopełnia ostry sos na bazie majonezu i srirachy. To danie to nie tylko eksplozja azjatyckich smaków, ale też bomba wartości odżywczych – omega-3, białko, błonnik pokarmowy, witamina E. Jeśli kochasz sushi tak samo jak my to jest to przepis dla Ciebie. Smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu basmati
|
100 g
|
mieszanki sałat
|
150 g
|
łososia świeżego
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
sztuka awokado
140 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
listek nori
2,5 g
|
Sos: |
|
3
|
łyżeczki majonezu
30 g
|
1
|
łyżka sosu Sriracha
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, góra-dół.
Sos sojowy i miód mieszamy. Rybę polewamy marynatą. Pieczemy przez około 10 minut. Dzielimy na kawałki.
Cebulę siekamy. Awokado i ogórka kroimy w kostkę. Nori kroimy w cienkie paseczki.
W miseczce mieszamy majonez i sos Sriracha.
W misce mieszamy: ryż, rybę, sałatę, nori i kawałki warzyw. Polewamy sosem.