
Sałatka z pieczonych warzyw
Pożywna, pyszna, o niskim indeksie glikemicznym — taka jest nasza sałatka z pieczonych warzyw. Danie to sprawdzi się świetnie w roli śniadania, kolacji, obiadu, czy posiłku na wynos. Zalety? Super proste przygotowanie i mnóstwo witamin: między innymi beta-karotenu i witaminy C. Smacznego!

Kategorie














Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
400 g
|
batatów
|
2,5
|
sztuki cukinii
500 g
|
1,5
|
sztuki papryki żółtej
255 g
|
2
|
sztuki papryczki chilli
40 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
łyżeczka kminu rzymskiego
5 g
|
2
|
łyżeczki słodkiej papryki
6 g
|
2
|
łyżeczki oregano
6 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
100 g
|
rukoli
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C, tryb góra-dół (odpowiednik termoobieg 200°C). Przygotowujemy dużą blachę z piekarnika, wykładamy ją papierem do pieczenia.
Batata obieramy i kroimy w grube słupki o szerokości około 1,5 cm i długości 6–7 cm, cukinię kroimy w średnie plastry o grubości około 0,5 cm, paprykę czerwoną kroimy w paski o szerokości około 1 cm, papryczkę chilli kroimy w cienkie paski.
Ciecierzycę odcedzamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy.
Na przygotowaną blachę wykładamy batata, cukinię, paprykę czerwoną, papryczkę chilli oraz ciecierzycę. Posypujemy solą, pieprzem, kuminem, słodką papryką oraz oregano. Skrapiamy połową ilości oliwy i dokładnie mieszamy, aby przyprawy równomiernie pokryły warzywa.
Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż batat będą miękkie i warzywa lekko się zarumienią.
Warzywa podajemy z rukolą. Przed podaniem skrapiamy resztą oliwy.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.