Sałatka z pieczonych warzyw

Sałatka z pieczonych warzyw

Pożywna, pyszna, o niskim indeksie glikemicznym — taka jest nasza sałatka z pieczonych warzyw. Danie to sprawdzi się świetnie w roli śniadania, kolacji, obiadu, czy posiłku na wynos. Zalety? Super proste przygotowanie i mnóstwo witamin: między innymi beta-karotenu i witaminy C. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,71/5
(z 14 ocen)
Sałatka z pieczonych warzyw
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

515 kcal Kalorie
18 g Białko
15 g Tłuszcze
82 g Węglowodany
1293 mg Sód
20 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
400 g
 batatów
2,5
sztuki cukinii
500 g
1,5
sztuki papryki żółtej
255 g
2
sztuki papryczki chilli
40 g
240 g
 ciecierzycy konserwowej
1
łyżeczka kminu rzymskiego
5 g
2
łyżeczki słodkiej papryki
6 g
2
łyżeczki oregano
6 g
4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
100 g
 rukoli
2
szczypty soli
0,5 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

515 kcal Kalorie
18 g Białko
15 g Tłuszcze
82 g Węglowodany
1293 mg Sód
20 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C, tryb góra-dół (odpowiednik termoobieg 200°C). Przygotowujemy dużą blachę z piekarnika, wykładamy ją papierem do pieczenia.

2

Batata obieramy i kroimy w grube słupki o szerokości około 1,5 cm i długości 6–7 cm, cukinię kroimy w średnie plastry o grubości około 0,5 cm, paprykę czerwoną kroimy w paski o szerokości około 1 cm, papryczkę chilli kroimy w cienkie paski.

3

Ciecierzycę odcedzamy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy.

4

Na przygotowaną blachę wykładamy batata, cukinię, paprykę czerwoną, papryczkę chilli oraz ciecierzycę. Posypujemy solą, pieprzem, kuminem, słodką papryką oraz oregano. Skrapiamy połową ilości oliwy i dokładnie mieszamy, aby przyprawy równomiernie pokryły warzywa.

5

Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20 minut, aż batat będą miękkie i warzywa lekko się zarumienią.

6

Warzywa podajemy z rukolą. Przed podaniem skrapiamy resztą oliwy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera