Sałatka z pieczonych warzyw
Pożywna, pyszna, o niskim indeksie glikemicznym — taka jest nasza sałatka z pieczonych warzyw. Danie to sprawdzi się świetnie w roli śniadania, kolacji, obiadu, czy posiłku na wynos. Zalety? Super proste przygotowanie i mnóstwo witamin: między innymi beta-karotenu i witaminy C. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
400 g
|
batatów
|
2,5
|
sztuki cukinii
500 g
|
1,5
|
sztuki papryki żółtej
255 g
|
2
|
sztuki papryczki chilli
40 g
|
240 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
łyżeczka kminu rzymskiego
5 g
|
2
|
łyżeczki słodkiej papryki
6 g
|
2
|
łyżeczki oregano
6 g
|
4
|
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
|
100 g
|
rukoli
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, tryb góra-dół.
Bataty kroimy w grube słupki, cukinię w plastry, paprykę i papryczkę w paski.
Odcedzamy ciecierzycę z puszki.
Przekładamy na blachę wszystkie warzywa i doprawiamy przyprawami, skrapiamy oliwą (połowa).
Pieczemy przez około 20 minut lub do momentu, aż bataty będą miękkie.
Warzywa podajemy z rukolą. Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek.