
Sałatka meksykańska z granulatem sojowym

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
granulatu sojowego
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,3
|
łyżeczki papryki ostrej
1 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
0,4
|
łyżeczki kuminu
2 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
0,7
|
opakowania kukurydzy konserwowej
160 g
|
240 g
|
fasoli konserwowej
|
2
|
sztuki pomidorów
320 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Dressing: |
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Granulat sojowy wsypujemy do miski i zalewamy gorącą wodą w proporcji 1:2 (na 100 g granulatu dajemy 200 ml wody).
Dodajemy sos sojowy, mieszamy i zostawiamy na 10–15 minut, aż napęcznieje.
Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody i dokładnie odciskamy granulat na sitku, aby był jak najbardziej suchy.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C (góra-dół).
Granulat przekładamy równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Skrapiamy oliwą i posypujemy wszystkimi przyprawami. Mieszamy dokładnie.
Cebulę kroimy w cienkie piórka lub drobną kostkę. Pomidory kroimy w kostkę. Fasolę i kukurydzę odsączamy na sitku i przepłukujemy zimną wodą.
W miseczce mieszamy jogurt, sok z limonki, sól i pieprz.
Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do dużej miski wrzucamy pomidor, cebulę, fasolę i kukurydzę.
Dodajemy chrupiący granulat sojowy.
Polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatkę możemy od razu podawać lub wstawić na 15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.