Sałatka meksykańska
Charakterystyczne dla kuchni Meksyku składniki to między innymi czerwona fasola, kukurydza, czy papryka. Nasza sałatka meksykańska zawiera je wszystkie – a jej smak dopełniają jeszcze wyraziste przyprawy, kremowy jogurt i słodki ananas. Naprawdę warto wypróbować – zwłaszcza że jej przygotowanie zajmie Ci tylko…15 minut. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
240 g
|
fasoli czerwonej
|
120 g
|
ananasa
|
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
2
|
sztuki papryki
340 g
|
1
|
sztuka papryczki chili
20 g
|
4
|
łyżeczki natki pietruszki
20 g
|
0,3
|
opakowania jogurtu greckiego
100 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu
Ananasa, pora i paprykę kroimy na mniejsze kawałki. Papryczkę chili siekamy.
Fasolę odsączamy i przekładamy do miski, dodajemy odsączoną kukurydzę, ananasa, pora, paprykę czerwoną, chili i ugotowany makaron. Całość mieszamy.
Polewamy jogurtem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki. Mieszamy. Smacznego!