Kolorowy bowl z pieczonymi warzywami i tofu

Kolorowy bowl z pieczonymi warzywami i tofu

Moc witamin, nietuzinkowy smak i prostota wykonania: jeśli tak wygląda dla Ciebie obiad idealny, to jesteś w dobrym miejscu. Nasz kolorowy bowl z pieczonymi warzywami i tofu to propozycja wegańskiej potrawy, która od razu podbije Twoje serce. Jego sekret? Tkwi w sosie na bazie masła orzechowego, miodu, oleju sezamowego i przypraw, który zachwyca od pierwszego kęsa. Co jeszcze? Taki obiad to prawdziwa bomba witaminowo-mineralna – znajdziesz tu m.in. beta-karoten, żelazo, wapń czy witaminę E. Smacznego!

 

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Kolorowy bowl z pieczonymi warzywami i tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

541 kcal Kalorie
24 g Białko
29 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
1233 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie tofu naturalnego
180 g
2
łyżki mąki kukurydzianej
20 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej suszonej
0,5 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
1
sztuka cukinii
200 g
100 g
 dyni
100 g
 kalafioru
50 g
 kaszy kuskus
2
łyżeczki sezamu
10 g

Sos orzechowy:

3
łyżeczki masła orzechowego
30 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
łyżeczki oleju sezamowego
10 g
1
łyżka octu ryżowego
10 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżeczka płatków chilli
5 g
1
plaster imbiru
5 g
1
ząbek czosnku
6 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

541 kcal Kalorie
24 g Białko
29 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
1233 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.

2

Tofu kroimy w kostkę, obtaczamy w papryce wędzonej, papryce ostrej i mące kukurydzianej.

3

Cukinię i dynię kroimy w kostkę.

4

Na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia układamy tofu, cukinię i dynię, skrapiamy oliwą. Pieczemy przez ok. 30 minut.

5

Różyczki kalafiora gotujemy w wodzie.

6

Kaszę kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

7

Przygotowujemy sos: mieszamy masło orzechowe, sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, miód, płatki chilli, starty imbir oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

8

W misce układamy kaszę kuskus, warzywa oraz tofu. Całość polewamy gotowym sosem i posypujemy sezamem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.