Sałatka hawajska z szynką i ananasem
Przepis na orzeźwiający obiad o tropikalnym smaku? Nasza sałatka hawajska z szynką i ananasem będzie strzałem w dziesiątkę! Słodki, soczysty ananas tworzy tu niezawodne (choć czasem kontrowersyjne) połączenie z wyrazistą szynką z indyka – a całość dopełniają sałata, pomidorki, kukurydza, cebula i sos majonezowo-musztardowy. Taki obiad wzbogaci Twój jadłospis w niepowtarzalne doznania smakowe – a także moc błonnika i przeciwutleniaczy. Koniecznie wypróbuj – smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
13,3
|
plastra szynki z indyka
200 g
|
200 g
|
ananasa
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
1
|
sztuka cebuli czerwonej
80 g
|
0,5
|
opakowania kukurydzy konserwowej
120 g
|
100 g
|
miksu sałat
|
2
|
łyżeczki majonezu
20 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Szynkę, ananasa kroimy w kostkę, pomidorki na połówki. Cebulę siekamy.
Kukurydzę odsączamy.
W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, musztardę, jogurt naturalny, sól i pieprz.
W misce mieszamy wszystkie składniki sałatki. Dodajemy sos i ponownie mieszamy.