Sałatka BLT z kurczakiem
BLT, czyli bekon, sałata i pomidor to połączenie, któremu trudno się oprzeć. Soczysty pomidor i chrupiąca sałata perfekcyjnie dopełniają bowiem wyrazisty, słony smak boczku tworząc kompozycję na medal. I choć skrót BLT zwykle odnosi się do kanapek, to świetnie smakuje też w innych potrawach. Dowód? Sałatka BLT z kurczakiem, czyli przepis na szybki obiad lub drugie śniadanie, które z łatwością zabierzesz do pracy. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
6,7
|
plastra boczku
100 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
200 g
|
miksu sałat
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Sos: |
|
0,3
|
opakowania jogurtu naturalnego bez laktozy
60 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
4
|
kromki chleba bezglutenowego
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mięso kroimy na kawałki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Boczek kroimy na kawałki. Smażymy na suchej patelni, aż boczek będzie chrupiący.
W miseczce mieszamy składniki sosu (jogurt, musztarda, sól i pieprz).
W misce mieszamy mięso, boczek, kawałki sałaty i połówki pomidorków. Polewamy sosem.
Sałatkę podajemy z pieczywem (z chleba możemy przygotować grzanki na suchej patelni).