Ryżowo-brokułowe kotleciki
Czasem kotlety warzywne mogą być świetną alternatywą dla tych wykonywanych z mięsa, dlatego też mam dla Ciebie idealny przepis na ryżowo-brokułowe krokiety, które znakomicie sprawdzą się na wspólnym obiedzie. Miękkie, brokułowo-serowe wnętrze w chrupiącej panierce.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
450 g
|
brokuła
|
150 g
|
ryżu białego
|
6
|
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
55 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
3
|
plastry startej mozzarelli
45 g
|
0,5
|
sztuki papryczki chilli
10 g
|
2
|
łyżeczki sezamu
10 g
|
1
|
sztuka jajka kurzego
56 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki natki pietruszki
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż wsypujemy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy, aż będzie klejący. Przekładamy do miseczki.
W posolonej wodzie gotujemy podzielonego na różyczki brokuła do miękkości (tak, aby z łatwością można rozgnieść go widelcem).
Przekładamy do miski z ryżem.
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę, czosnek i papryczkę. Odstawiamy do ostudzenia.
W misce mieszamy: ryż, brokuły, posiekaną natkę pietruszki, startą mozzarellę i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem.
W dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w sezamie i smażymy je z każdej strony. Możemy dodatkowo podpiec w piekarniku. (180 stopni, góra-dół – 10 minut).