Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Ryżowo-brokułowe kotleciki

Ryżowo-brokułowe kotleciki

Czasem kotlety warzywne mogą być świetną alternatywą dla tych wykonywanych z mięsa, dlatego też mam dla Ciebie idealny przepis na ryżowo-brokułowe krokiety, które znakomicie sprawdzą się na wspólnym obiedzie. Miękkie, brokułowo-serowe wnętrze w chrupiącej panierce.

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,87/5
(z 62 ocen)
Ryżowo-brokułowe kotleciki
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

417 kcal Kalorie
15 g Białko
18 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
149 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
450 g
 brokuła
150 g
 ryżu białego
6
łyżeczek oliwy z oliwek
30 g
0,5
sztuki cebuli
55 g
2
ząbki czosnku
12 g
3
plastry startej mozzarelli
45 g
0,5
sztuki papryczki chilli
10 g
2
łyżeczki sezamu
10 g
1
sztuka jajka kurzego
56 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

417 kcal Kalorie
15 g Białko
18 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
149 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż wsypujemy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy, aż będzie klejący. Przekładamy do miseczki.

2

W posolonej wodzie gotujemy podzielonego na różyczki brokuła do miękkości (tak, aby z łatwością można rozgnieść go widelcem).

3

Przekładamy do miski z ryżem.

4

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną drobno cebulę, czosnek i papryczkę. Odstawiamy do ostudzenia.

5

W misce mieszamy: ryż, brokuły, posiekaną natkę pietruszki, startą mozzarellę i jajko. Doprawiamy solą, pieprzem.

6

W dłoniach formujemy kotlety, obtaczamy w sezamie i smażymy je z każdej strony. Możemy dodatkowo podpiec w piekarniku. (180 stopni, góra-dół – 10 minut).

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.