Ryżowe placuszki z owocami
Co powiesz na słodkie śniadanie? Nasze ryżowe placuszki z owocami skradną serca dzieci i dorosłych. To propozycja, która sprawdzi się również jako deser lub danie na wynos. Można je spakować do pudełka śniadaniowego i zjeść na zimno podczas przerwy w pracy lub na pikniku. Delikatne placuszki z mąki ryżowej rozpływają się w ustach. Dodaj owoce, aby zadbać o właściwą porcję witamin. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
20
|
łyżek mąki ryżowej
200 g
|
1
|
sztuka jajek
56 g
|
0,8
|
szklanki mleka
200 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
Do podania: |
|
150 g
|
borówek
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta miksujemy na gładką masę.
Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładamy za pomocą łyżki niewielkie porcje ciasta. Zmniejszamy moc palnika, smażymy do całkowitego ścięcia smażonej strony. Przy pomocy płaskiej łopatki obracamy placuszki i ponownie smażymy do ścięcia smażonej strony.
Podajemy z owocami.