
Ryż z tofu w sosie pomarańczowym
Lubisz kreatywne połączenia smaków? Ryż z tofu w sosie pomarańczowym poleca się na obiad! Ta super pożywna potrawa to idealna kompozycja wytrawnych, stonowanych nut ryżu i tofu z egzotycznie orzeźwiającą pomarańczą. Całość spajają przyprawy – czosnek i imbir dbają o wyrazistość smaku, podczas gdy cynamon odpowiada za korzenny aromat, któremu nie sposób się oprzeć. To prawdziwa gratka dla fanów pysznego jedzenia – smacznego!

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
Tofu: |
|
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
1,5
|
łyżki mąki ziemniaczanej
15 g
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
Sos: |
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
4
|
łodygi selera naciowego
180 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
0,6
|
szklanki soku pomarańczowego
150 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżka soku z limonki
6 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
0,1
|
szczypty anyżu
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oleju
10 g
|
Do podania: |
|
100 g
|
ryżu
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół, z termoobiegiem lub bez).
Tofu kroimy w kostkę 1×1 cm, obtaczamy w mące ziemniaczanej (dla ułatwienia możemy to zrobić w plastikowej torebce lub pojemniku z pokrywką), układamy na papierze do pieczenia, skrapiamy 1 łyżką oleju, dokładnie mieszamy i pieczemy ok. 15–20 minut, aż będzie złociste i chrupiące. W połowie pieczenia można przewrócić na drugą stronę.
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy pod przykryciem.
Cebulę, czosnek i imbir drobno siekamy. Marchew kroimy w słupki, pora w półplasterki, selera w cienkie paski.
Na dużej patelni (lub woku) rozgrzewamy olej, podsmażamy na średnim ogniu cebulę, czosnek i imbir przez 2–3 minuty. Dodajemy marchew, selera i pora. Smażymy 5–6 minut, aż warzywa będą lekko miękkie, ale jędrne.
W miseczce mieszamy sok pomarańczowy, sos sojowy, sok z limonki, cynamon i anyż, sól i pieprz do smaku.
Wlewamy sos na patelnię, mieszamy, gotujemy 2–3 minuty, aż lekko zgęstnieje.
Na koniec dodajemy upieczone tofu, delikatnie mieszamy, by nasiąkło sosem, jeśli sosu jest za mało możemy dolewać po łyżce ciepłą wodę.
Sos podajemy z ryżem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.