Ryż z tofu w sosie pomarańczowym
Lubisz kreatywne połączenia smaków? Ryż z tofu w sosie pomarańczowym poleca się na obiad! Ta super pożywna potrawa to idealna kompozycja wytrawnych, stonowanych nut ryżu i tofu z egzotycznie orzeźwiającą pomarańczą. Całość spajają przyprawy – czosnek i imbir dbają o wyrazistość smaku, podczas gdy cynamon odpowiada za korzenny aromat, któremu nie sposób się oprzeć. To prawdziwa gratka dla fanów pysznego jedzenia – smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu
|
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,6
|
szklanki soku pomarańczowego
150 g
|
1
|
sztuka marchwi
80 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
4
|
łodygi selera naciowego
180 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżka mąki ziemniaczanej
10 g
|
1
|
łyżeczka oleju
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Cebulę, czosnek i imbir siekamy. Marchewkę, seler naciowy i pora kroimy w paski.
Na patelni, na dużym ogniu, podsmażamy warzywa przez 4 minuty. Dodajemy pokrojone w kostkę tofu, posypujemy cynamonem, solą i pieprzem. Mieszamy.
Sok pomarańczowy, sos sojowy, mąkę, mieszamy ze sobą, wlewamy do warzyw i mieszamy. Całość podgrzewamy, aż zgęstnieje.
Podajemy z ryżem. Smacznego!