Ryż z mrożonką chińską z tofu
Masz ochotę na maksymalnie szybki i pożywny posiłek? Ryż z mrożonką chińską z tofu poleca się na obiad! Najbardziej żmudny etap pracy masz z głowy: bo obrane i pokrojone warzywa pochodzą z mrożonki. Do tego źródło białka: tofu i węglowodanów: ryż oraz przyprawy i mleczko kokosowe do smaku. Czas spędzony w kuchni? Jedynie 5 minut. Spróbuj koniecznie, a przekonasz się, że można mieć ciastko i zjeść ciastko. A pożywny posiłek i oszczędność czasu wcale się nie wykluczają
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
ryżu
|
4,5
|
porcji mrożonki chińskiej
450 g
|
0,5
|
opakowania mleczka kokosowego
200 g
|
2
|
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
|
0,5
|
łyżeczki curry
2 g
|
1
|
opakowanie tofu
180 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Na zimną patelnię wrzucamy warzywa i smażymy, aż staną się miękkie. Dodajemy mleczko kokosowe, koncentrat i przyprawę curry. W razie potrzeby dodajemy sól i odparowujemy sos.
Tofu kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy tofu. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Sos podajemy z ugotowanym ryżem i chrupiącymi plastrami tofu.