Ryż smażony z warzywami i tofu
Masz ochotę na aromatyczny obiad w wersji wege? Wypróbuj nasz przepis na ryż smażony z warzywami i tofu! Jego sekret? Idealne połączenie przypraw – w tym rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Do tego moc świeżych warzyw, delikatne tofu, wyrazisty sos sojowy i gotowe. Pyszny, zbilansowany obiad już na Ciebie czeka!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,5
|
opakowania tofu naturalnego
90 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
sztuka marchwii
80 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1,5
|
łodygi selera naciowego
67 g
|
50 g
|
ryżu basmati
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
6
|
łyżeczek szczypiorku
30 g
|
1
|
plaster imbiru (2cm)
5 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu mielonego
2 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.
Czosnek drobno siekamy, pora kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Do pora z czosnkiem dodajemy pokrojony w cienkie paski seler naciowy, pokrojoną marchew, tarty imbir i pokrojone tofu. Wszystkie składniki smażymy chwilę razem, zalewamy odrobiną wody i sosem sojowym.
Do podsmażonych warzyw dodajemy ryż i przyprawy, całość mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw do smaku, krótko podsmażamy i mieszamy.
Smacznego!