Ryż smażony z warzywami i tofu

Ryż smażony z warzywami i tofu

Masz ochotę na aromatyczny obiad w wersji wege? Wypróbuj nasz przepis na ryż smażony z warzywami i tofu! Jego sekret? Idealne połączenie przypraw – w tym rozgrzewającego imbiru i cynamonu. Do tego moc świeżych warzyw, delikatne tofu, wyrazisty sos sojowy i gotowe. Pyszny, zbilansowany obiad już na Ciebie czeka!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,64/5
(z 125 ocen)
Ryż smażony z warzywami i tofu
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

507 kcal Kalorie
21 g Białko
18 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
677 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
0,5
opakowania tofu naturalnego
90 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
sztuka marchwii
80 g
1
sztuka pora
140 g
1,5
łodygi selera naciowego
67 g
50 g
 ryżu basmati
1
szczypta pieprzu
0,25 g
6
łyżeczek szczypiorku
30 g
1
plaster imbiru (2cm)
5 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
łyżeczki cynamonu mielonego
2 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

507 kcal Kalorie
21 g Białko
18 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
677 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji umieszczonej na opakowaniu.

2

Czosnek drobno siekamy, pora kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.

3

Do pora z czosnkiem dodajemy pokrojony w cienkie paski seler naciowy, pokrojoną marchew, tarty imbir i pokrojone tofu. Wszystkie składniki smażymy chwilę razem, zalewamy odrobiną wody i sosem sojowym.

4

Do podsmażonych warzyw dodajemy ryż i przyprawy, całość mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i resztą przypraw do smaku, krótko podsmażamy i mieszamy.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.